Rusya’nın en büyük perakendecisi olan Magnit, ticari formatlarının çoğu için franchise modelini başlattı. Şirketin açıklamasına göre, ilk franchise mağazalarının bu sonbaharda açılması bekleniyor.
Magnit, Rusya’daki mağaza sayısı bakımından en büyük perakendeci olarak, ultra küçük mağazalardan süpermarketlere kadar çeşitli ticari formatlarda franchise başlatıyor. Şirket şu anda potansiyel franchise sahipleriyle görüşmeler yapıyor. Magnit’in markaları altında ilk franchise mağazalarının bu sonbaharda açılması bekleniyor.
Perakendeci, franchise sahiplerine geri dönüşümlü franchise modeliyle işbirliği yapmayı öneriyor. Bu model, franchise sahibine markayı ve perakendecinin iş modelini kullanma hakkı tanıyor. Franchise sahipleri, Magnit’in ürünlerini satma konusunda yetkili olarak görev alıyor ve mağazaların operasyonel yönetiminden sorumlu oluyor. Magnit, işin her aşamasında destek ve uzmanlık sağlıyor.
Şirket, yeni iş modelinin ağın gelişimini hızlandıracağını ve partnerlere perakendeci desteğiyle işlerini yeni bir seviyeye taşıma fırsatı sunacağını belirtti. Franchise mağazalarının, ürün teklifi, fiyatlandırma ve pazarlama politikası ile dış tasarım açısından perakendecinin kendi mağazalarına özdeş olacağı öngörülüyor.
Magnit’in franchise portföyünde, Magnit GO kioskları, ultra küçük mağazalar Magnit Radyom, Magnit Kozmetik mağazaları ve perakendecinin kilit formatı olan Magnit U Domu mağazaları ve Magnit U Domu Plus mağazaları yer alıyor. Ayrıca, gelecekte B1 adlı “sert” indirim mağazaları için de franchise başlatılması planlanıyor. Magnit’in CEO’su Yevgeniy Sluçevskiy, franchise geliştirmesinin, Magnit’in büyüme hızını artırmasına ve henüz var olmadığı bölgelere girmesine yardımcı olacağını belirtti.
Ticari noktanın formatına bağlı olarak, bir mağaza açmak için yapılacak yatırım 2,5 milyon ruble’den başlıyor. Yatırımın geri dönüş süresi de formata bağlı olarak değişiyor ve ortalama 18 ay sürüyor. Perakende zincirinin değerlendirmesine göre, önümüzdeki birkaç yıl içinde binin üzerinde franchise mağazası açılacak.
Franchise, franchise sahipleri ve ticari noktalar seçilirken esneklik sağlıyor; mağaza büyüklüğüne ilişkin katı gereksinimler bulunmuyor. Uygun ticari alan 50 metrekare ile 1.000 metrekare arasında değişiyor. Perakendecinin ortakları, hem mülk sahipleri hem de uzun süreli kiralama yapan bağımsız girişimciler veya bölgesel perakende zincirleri olabilir.