Rusya’nın para birimi olan ruble, yaz sonuna doğru bir kez daha dünyanın en düşük değerli para birimlerinden biri olarak öne çıktı. RIA Novosti tarafından yapılan hesaplamalara göre, ruble’nin dolar karşısındaki değeri aslında yaklaşık 27 ruble seviyelerinde olması gerekiyor.
Rus resmi haber ajansı RİA Novosti dünya genelindeki en büyük ekonomilerin para birimlerinin değerini, bir burger, patates kızartması ve bir bardak kola gibi bir öğün seti üzerinden değerlendirdi. Verilere göre, bu tür bir “öğle yemeği” Rusya’da en ucuz, İsrail’de ise en pahalı. Ajans, bu verilere dayanarak, ulusal para birimlerinin satın alma gücü paritesine göre Amerikan doları karşısındaki değerlerini hesapladı.
Bu hesaplamalara göre, ruble’nin satın alma gücü paritesine göre (PPP) değeri, mevcut kurun 3,4 kat altında, yani bir dolar için 26,7 ruble olması gerektiğini ortaya koyuyor. Neredeyse aynı durum geçen yıl da gözlemlenmişti – o dönemde ruble’nin satın alma gücü paritesine göre (PPP) değeri mevcut kurdan üç kat daha düşük olup, bir dolar için 32,07 ruble seviyesindeydi.
Ruble, satın alma gücü paritesine göre hesaplanan değerin altında bir değere sahip ve bu durum çeşitli faktörlerden kaynaklanıyor. BCS Investment World şirketinin borsa uzmanı Mihail Zeltser, “Ruble’nin kurunu ülkenin ihracat ve ithalatına dayalı ticaret dengesi, para arzındaki dinamikler, jeopolitik risk primi ve altyapısal engeller etkiliyor.” açıklamasını yaptı.
Rusya ile birlikte bu listede yer alan diğer bir ülke Endonezya oldu – burada da satın alma gücü paritesine göre hesaplanan kur, mevcut kurun 3,4 kat altında kaldı. Filipinler ise 3,1 kat farkla ikinci sırada yer aldı. Bununla birlikte, bazı ülkelerde mevcut kur, satın alma gücü paritesine göre hesaplanan değere uygunluk gösterdi. Bu ülkeler arasında Uruguay pesosu, Kanada doları ve euro (Almanya, Fransa ve İtalya’daki duruma göre hesaplanmış) bulunuyor.
Öte yandan, en fazla değerli para birimi ise İsrail şekeli oldu. Şekel, mevcut değerine göre yüzde 36 oranında fazla değerli bulunuyor. İsrail şekelinin yanı sıra, Danimarka ve Norveç kronları da fazla değerli olarak listelendi. Bu para birimlerinin, satın alma gücü paritesine göre hesaplanan değerleri, mevcut kurdan sırasıyla yüzde 29 ve yüzde 13 daha yüksek.