Rusya Devlet Başkanı Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye’nin BRICS’e katılma konusunda ilgi gösterdiğini doğruladı. Peskov, “Türkiye’nin BRICS’e katılma konusunda ilgi gösterdiği doğrudur… Bunu çok uzun zaman önce ifade etmişlerdi.” dedi.
Peskov’un açıklamalarından önce Bloomberg, kaynaklara dayandırdığı haberinde Türkiye’nin BRICS’e katılmak için başvuru yaptığını bildirmişti.
Rusya Devlet Duması milletvekili Mariya Butina, Türkiye’nin BRICS’e katılmasının, Batı odaklı ittifaklara alternatif örgütlerin güç kazandığının bir işareti olduğunu belirtti. Butina, “Türkiye’nin BRICS’e katılması, Batı odaklı ittifaklara alternatif örgütlerin ağırlık kazandığının iyi bir işaretidir. Bu aynı zamanda Türkiye’nin hem Doğu hem de Batı ile aynı anda birden fazla satranç maçı oynadığını gösteriyor, çünkü ülkenin NATO ittifakından çıkması söz konusu değil.” dedi.
Milletvekili Butina ayrıca, Türkiye’nin BRICS’e katılma planlarının, Rusya yanlısı güçlerin değil, çok kutuplu dünyanın güçlenmesine ve farklı ülkelerin egemen politikalarını pratikte uygulamalarına yönelik bir adım olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Butina, “Aslında çok kutupluluğun özü de budur – güçlü oyuncular farklı platformlarda anlaşma yapabilirler. Dünya da bu yöne doğru dev adımlarla ilerliyor.” diye ekledi.
Rusya Devlet Duması milletvekili, Uluslararası İlişkiler Komitesi üyesi Dmitriy Belik, Türkiye’nin BRICS’e katılım sürecinin Batı’nın ekonomik modelinden bir kopuş anlamına geleceğini söyledi.
Belik, “Türkiye’nin BRICS’e giden yolu, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nin belirsiz vaatleri yerine ekonomik faydalar ve ayrıcalıklar yönünde bir tercihtir. Bu, Batı’nın ekonomik modelinden net bir kopuştur.” dedi.
Milletvekili Belik, Türkiye’nin BRICS’e katılımının, ülkenin dış politika yönelimi ve ekonomi çıkarları açısından rasyonel bir yaklaşımın örneği olacağını belirtti.
Belik, “Bu, bugün Batı dünyasındaki politikacılarda eksik olan bir şey.” diye ekledi.
Rusya, bu yıl 1 Ocak’tan itibaren BRICS’in başkanlığını devraldı. Yıl, Rusya, Brezilya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın yanı sıra Mısır, Etiyopya, İran, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın da katılımıyla yeni üyelerin organizasyona katılmasıyla başladı. Rusya’nın BRICS başkanlığı, adil küresel kalkınma ve güvenlik için çok taraflılığın güçlendirilmesi sloganı altında gerçekleşiyor. Bu başkanlık dönemi boyunca Rusya, 200’den fazla siyasi, ekonomik ve sosyal etkinlik organize ediyor.