Rosstat, şubat 2023’ten bu yana ilk kez haftalık fiyat düşüşü kaydetti

0
54

Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat), 27 Ağustos – 2 Eylül tarihleri arasında tüketici fiyatlarında yüzde 0,02 oranında küçük bir düşüş kaydetti. Bu, Rosstat’ın şubat 2023’ten bu yana kaydettiği ilk fiyat düşüşü oldu.

Yıllık bazda fiyat artış hızı, önceki hafta yüzde 9,01 iken bu hafta yüzde 8,87’ye yavaşladı. Bu, şubat 2023’ten bu yana kaydedilen ilk fiyat düşüşü oldu. 2024 yılı başından bu yana enflasyon yüzde 5,17 olarak gerçekleşti.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, gıda ürünleri kategorisinde fiyatların yüzde 0,01 oranında düştüğünü belirtti. Özellikle meyve-sebze ürünlerinde yüzde 1,66 oranında bir deflasyon yaşandı. Özellikle havuç yüzde 4,6, beyaz lahana yüzde 4,3 ve patates yüzde 3,5 oranında ucuzladı. Öte yandan, tereyağı fiyatları yüzde 0,8, süt fiyatları yüzde 0,6 ve ekşi krema fiyatları yüzde 0,5 oranında arttı.

Fiyat düşüşü ayrıca regüle edilen ve turistik hizmetleri de etkiledi, bu kategoride fiyatlar yüzde 0,69 oranında geriledi. Tatil sezonunun sona ermesiyle iç hat uçuş biletlerinin fiyatları yüzde 8,85 oranında düştü. Sanatoryum hizmetleri yüzde 2,96 oranında ucuzladı ve otel odası fiyatlarındaki artış durdu.

Gıda dışı ürünler segmentinde ise fiyat artışı yüzde 0,08’e yavaşladı. Bazı ilaçlar, hayvan yemleri, bebek bezleri ve deterjanların fiyatları arttı. Ancak elektrikli ev aletleri ve beyaz eşyaların fiyatları yüzde 0,94 oranında düştü. Benzin fiyatı ise yüzde 0,2 oranında arttı.

Daha önce Rusya Devlet Duması, enflasyonu düşürmek amacıyla Merkez Bankası’nın eylül ayında faiz oranını yüzde 20’ye çıkarabileceğini öngörmüştü.

Ayrıca Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, hükümetin enflasyonla mücadele yöntemleri hakkında açıklamalarda bulunmuştu.