VTB Başkanı, rublenin aşırı değerli olduğunu belirterek yıl sonu dolar kuru tahmininde bulundu

0
49

Rusya’nın önde gelen bankalarından VTB’nin Başkanı Andrey Kostin, rublenin şu anda aşırı değerli olduğunu ve 2024 yılı sonuna kadar yuan ve dolar karşısında zayıflama olasılığının yüksek olduğunu belirtti. Bu açıklamayı Doğu Ekonomik Forumu (VEF-2024) kapsamında RBK kanalına verdiği bir röportajda yaptı.

Kostin’in açıklamasına göre, günümüzde rublenin aşırı değerli olmasının nedeni ihracat ve ithalat arasında oluşan dengesizlik olabilir. İhracatın ithalattan daha istikrarlı olduğu gözlemleniyor.

Kostin, “Yıl sonuna kadar rublenin dolar karşısında 93-95 ruble seviyesine gerilemesini bekliyoruz. Yuan karşısında da benzer bir zayıflama görülebilir.” dedi.

Ayrıca Kostin, şu anda dolar kurunun önemli bir etkiye sahip olmadığını, çünkü bu para birimiyle yapılan işlemlerin oldukça düşük seviyede olduğunu vurguladı.

RBK’nin verilerine göre, ağustos ayında dolar/ruble kuru 5,07 ruble (yüzde 5,9) artarak 31 Ağustos’ta 91,18 rubleye ulaştı. Aynı dönemde euro ise daha büyük bir artışla 7,24 ruble (yüzde 7,75) yükselerek 100,76 rubleye çıktı. Yuan ise ağustos ayı boyunca ruble karşısında neredeyse değişmedi ve 31 Ağustos itibarıyla 12,01 ruble seviyesinde kaldı.

Eylül ayı başında dolar, ağustos sonundaki 91 ruble seviyesinden 89 ruble seviyesine gerilerken, euro ise 100 ruble seviyesinden 98 rubleye düştü.