Kazan 20. Uluslararası Film Festivali’ne Türk damgası

0
56

20. Kazan Uluslararası Film Festivali’nin açılışında Türk isimler büyük ilgi gördü. Dün akşam Kazan Belediye Binası’nda gerçekleştirilen açılışa katılan ve kırmızı halıda yürüyen Türk sinemasının tanınmış isimleri dikkat çekti.

Bu yıl festival, eski adı olan “Altın Minbar” adını yeniden kullanmaya başlarken, “Diriliş” ve “Kuruluş Osman” dizilerinin tanınan isimleri Yönetmen-Yapımcı Metin Günay ve Aktör-Tiyatrocu Çağrı Şensoy, Türkiye’nin Kazan Başkonsolosu Uğur Yılmaz eşliğinde festivalde boy bösterdi.

Türk sinemasının temsilcileri, 20. Altın Minbar Kazan Uluslararası Film Festivali’ne Jüri Başkanı ve Onur Konuğu olarak iştirak ederken, “Minbar”ın açılışından bir saat önce Kazan halkıyla sinema salonu “Mir”de bir buluşma gerçekleştirdi. İkili, Türk dizilerinin yapım süreçlerine dair detaylar paylaştı.

Başkonsol Yılmaz, Gazetem’e yaptığı açıklamada, “Tataristan’da Türk sinemasına gösterilen ilgi sevindirici. Dizilerimiz sürekli izleniyor ve sinemaseverler sanatçılarımızı burada görmekten büyük mutluluk duyuyor.” dedi.

Film festivalinden “Müslüman” kelimesi çıkarılmış olmasına rağmen, dini yön kaybolmadı. Rusya Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Ravil Gaynutdin festivalin başkanı olarak görevine devam ediyor. Gaynutdin, açılışta yer alamazken, yerine yardımcısı Rüşan Abyasov katıldı. Tataristan Müftüsü Kamil Samigullin ve Rusya Müslümanları Kültür Dairesi Başkanı Renat Abyanov da kırmızı halıdan geçen diğer isimler arasında yer aldı.

Bu yıl, animasyon filmleri kategorisi de yarışmaya dahil edildi. Yarışmadaki tek Tatar yapımı “Ak Bure ile Tatarca Öğreniyoruz” filmi, Moskova Tatar Milli-Kültürel Özerkliği Başkanı Farit Farisov tarafından tanıtıldı. Farisov’un etkinliğe sıradışı bir tarzda katılması dikkat çekti.