Moskova’nın BRICS ülkeleriyle ticaret hacmi yüzde 14,7 arttı

0
62

Moskova Belediye Başkan Yardımcısı Maksim Liksutov’un açıklamasına göre, Moskova’nın BRICS ülkeleriyle ticaret hacmi, 2024 yılının ilk yarısında, 2023 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 14,7 oranında arttı. Bu, aynı dönemde Rusya genelindeki BRICS ticaret hacmi değişiminden 9 puan daha yüksek.

Liksutov, “Şehir, Moskova’daki ihracat odaklı şirketleri aktif olarak destekliyor ve üreticilerin yurtdışı pazarlarında yeni ortaklar bulmalarına yardımcı oluyor. 2024 yılının ilk altı ayında başkent ile BRICS ülkeleri arasındaki ticaret hacmi, 2023’ün aynı dönemine kıyasla yüzde 14,7 oranında arttı. Moskova, rekor bir sonuç elde etti; Rusya genelinde ise bu artış yüzde 5,7 seviyesindeydi.” dedi.

BRICS uluslararası birliği Rusya, Brezilya, Hindistan, Çin, Güney Afrika, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Mısır ve Etiyopya’yı içermekte. Birliğin ana hedefi, ülkeler arasında verimli iş birliği koşulları yaratarak, ekonomik ve teknolojik potansiyeli önemli ölçüde artırmak.

Moskova Yatırım ve Sanayi Politikaları Bakanı Anatoliy Garbuzov, “MosProm merkezi tarafından sağlanan destek sayesinde Moskova’daki şirketler, uluslararası projelere aktif olarak katılıyor ve bu sayede yurtdışı pazarlarındaki varlıklarını artırıyor. 2023 yılında Moskova ile BRICS ülkeleri arasındaki ticaret hacmi yüzde 36,5 oranında arttı. Son birkaç yılda, sanayi sektöründeki iş birliğimizi önemli ölçüde genişlettik. Moskova’nın yüksek teknolojiye sahip işletmeleri, İran, Güney Afrika ve Brezilya’ya ürün tedarik ediyor.” ifadelerini kullandı.

Moskova Yatırım ve Sanayi Politikaları Dairesi’nin basın servisi, uluslararası iş birliği çerçevesinde Moskova’nın, mikroelektronik, otomotiv, demiryolu, tarım ve enerji mühendisliği, havacılık ve makine imalatı, kimya ve ilaç endüstrileri, inşaat malzemeleri ve tarımsal ürünler gibi çeşitli alanlarda yabancı ortaklarına karşılıklı fayda sağlayan projeler sunduğunu belirtti. 2022’den itibaren, MosProm merkezi tarafından sağlanan destek sayesinde, Moskova’nın enerji dışı üreticileri ihracat akışlarını yeniden yönlendirerek Latin Amerika, Afrika, Orta Doğu, Güneydoğu Asya ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinde yeni ortaklar buldu.

Bakanlık ayrıca, “Uluslararası iş birliği ve ihracat” ulusal projesi kapsamında çalışan “Moy Eksport” adlı dijital platformda girişimcilere destek sağlandığını belirtti. Bu platformda girişimciler, ücretsiz uzman danışmanlık hizmetleri, analizler, uluslararası pazarlarda ürün tanıtımı konusunda yardım ve çevrimiçi eğitim gibi birçok hizmetten yararlanabiliyor.