Rusya’nın uluslararası rezervleri bir haftada 1 milyar dolar azaldı

0
51

Rusya Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, 30 Ağustos 2024 tarihi itibarıyla Rusya’nın uluslararası rezervleri 613,5 milyar dolar olarak kaydedildi ve bir hafta içinde 1 milyar dolar azaldı.

Rusya Merkez Bankası’nın verilerine göre, “Uluslararası rezervler, 30 Ağustos 2024 itibarıyla 613,5 milyar ABD doları seviyesine gerileyerek, bir hafta içinde 1 milyar dolar ya da yüzde 0,2 oranında azaldı. Bu azalma, pozitif yeniden değerleme ve Ulusal Refah Fonu’na ait varlıklarla ilgili işlemlerden kaynaklanmaktadır.” ifadeleri yer aldı.

23 Ağustos itibarıyla rezervlerin büyüklüğü 614,5 milyar dolar seviyesindeydi.

Rusya Merkez Bankası’nın açıklamasına göre, uluslararası rezervler; Rusya Merkez Bankası ve Rusya hükümetinin elinde bulunan, yüksek likiditeli yabancı varlıkları ifade etmektedir. Bu rezervler, döviz, özel çekme hakları, IMF’deki rezerv pozisyonları ve parasal altından oluşmaktadır. Batılı ülkeler, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı özel askerî operasyonun ardından, Rusya Merkez Bankası’na karşı yaptırımlar uyguladı. Bu yaptırımlar, Rusya’nın altın ve döviz rezervlerinin dondurulmasının yanı sıra, Rusya Merkez Bankası’nın rezervler ve varlıkların yönetimiyle ilgili tüm işlemlerine ve Merkez Bankası adına ya da talimatıyla faaliyet gösteren herhangi bir yasal kişi ya da kuruluşla yapılan işlemlere yasak getirdi.