Rusya’da dün neler oldu? 6 Eylül 2024

0
51

Dün, 6 Eylül 2024’te gün içinde yaşanan ve Rusya basınında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu:

Merkez Bankası döviz çekme sınırlamasını 2025’e kadar uzattı
Rusya Merkez Bankası, ülkede nakit döviz çekme sınırlamasını 9 Mart 2025’e kadar uzattığını duyurdu. Bu karar, Rusya‘ya uygulanan yaptırımlar ve Rus finans kuruluşlarının Batı’dan nakit döviz elde etmesinin yasaklanması nedeniyle alındı.

Pavel Durov, diplomatik yardımı reddetti
Politico gazetesinin Fransız hükümetine dayandırdığı habere göre, Pavel Durov, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından teklif edilen diplomatik yardımı reddetti.

Maliye Bakanlığı, eurobondların yerini dolduruyor
Rusya Maliye Bakanlığı, Rusya Federasyonu’na ait mevcut eurobondların tüm serilerini kapsayacak şekilde eurobondların yerini doldurma sürecini başlattı.

Mr. Freeman yaratıcısı Pavel Muntian’a sekiz yıl hapis cezası
Rusya’da yabancı ajan olarak tanınan animatör Pavel Muntian, Rusya Silahlı Kuvvetleri hakkında sahte bilgiler yaydığı gerekçesiyle gıyabında sekiz yıl hapis cezasına çarptırıldı. Muntian, Mr. Freeman adlı animasyon projesiyle tanınıyordu.

Rus komutan büyük rüşvet suçlamasıyla tutuklandı
Tutuklanan Leningrad Askerî Bölgesi Komutan Yardımcısı Valeriy Mumincanov, büyük çaplı rüşvet almakla suçlandı.

Aktivist Zalina Marşenkulova yabancı ajan ilan edildi
Rusya Adalet Bakanlığı, aktivist Zalina Marşenkulova‘yı yabancı ajan listesine ekledi. Ayrıca, siyaset bilimci David Kankiya, gazeteci Aleksandr Saveliev ve eski milletvekili Arkadiy Yankovskiy de yabancı ajan ilan edildi.

Telegram, “yakındaki kişiler” arama fonksiyonunu devre dışı bıraktı
Pavel Durov, Telegram‘da “yakındaki kişiler” arama fonksiyonunun botlar ve dolandırıcılık sorunlarına neden olduğu için devre dışı bırakıldığını duyurdu. Ayrıca, uygulamanın yeni sürümünde Telegraph blog hizmetine yeni medya dosyalarının yüklenmesi de devre dışı bırakıldı.

Rusya Paralimpik Takımı kapanış törenine davet edildi
Rus paralimpik sporcular, 2024 Oyunları’nın kapanış törenine davet edildi. Aynı zamanda Belaruslu sporcular da davet edildi, ancak kapanış töreninin yapılacağı 8 Eylül’de Paris’ten ayrılmak üzere uçuş planları olduğu belirtildi.