Ulaştırma Bakanı, uçak bileti fiyatlarındaki yüzde 20’lik artışı açıkladı

0
57

Rusya Ulaştırma Bakanı Roman Starovoyt, uçak bileti fiyatlarındaki artışın artan yolcu talebi, hava yolu şirketlerinin giderleri ve yüksek yakıt maliyetlerinden kaynaklandığını belirtti. Federal Anti-Tekel Servisi’nin (FAS) verilerine göre, Rusya içindeki ortalama uçuş maliyeti 9.150 rubleye ulaştı.

2024 yılının ilk yarısında uçak bileti fiyatlarının yaklaşık yüzde 20 oranında arttığını ifade eden Starovoyt, bu artışın sadece Rusya’da değil, dünya genelinde yaşandığını söyledi. RIA Novosti’ye yaptığı açıklamada, “Birkaç faktör var. Bunlar artan yolcu trafiği, hava yolu şirketlerinin uçuş güvenliğini sağlama maliyetleri ve yakıt ile yer hizmetlerindeki maliyet artışlarıdır.” dedi.

Starovoyt, fiyat artışını kontrol altına almak için “wet leasing” (mürettebatıyla birlikte uçak kiralama) modelinin devreye alınacağını belirtti. Bu yöntem, eylül ayından itibaren Rusya’da yasallaştırıldı ve Aeroflot, uzak doğu taşımacılığı yapan Avrora ile bu konuda görüşmelere başladı. Starovoyt ayrıca kabotaj taşımacılığı konusunda yabancı ortaklarla işbirliğine hazır olduklarını ve görüşmelerin sürdüğünü ekledi.

Rusya İstatistik Kurumu’nun (Rosstat) verilerine göre, 2024 yılının ilk yarısında Rusya içindeki ekonomi sınıfı uçuşların ortalama fiyatı 7.363 rubleye ulaştı, bu da geçen yıla göre yüzde 17’lik bir artışı gösteriyor. Vedomosti gazetesine konuşan uzmanlar, bu artışı hava yolu şirketlerinin maliyetlerine ve uçak filosunun daha fazla uluslararası seferlere yönlendirilmesine bağladı. Nisan ayında FAS, Aeroflot, Pobeda, Ural Havayolları, NordWind, Smartavia ve UTair gibi şirketlerden bilet fiyatlarının belirlenmesiyle ilgili açıklama talep etti ve vatandaşların şikayetleri üzerine ulaşımın erişilebilirliğini sağlamalarını istedi.

Rosstat’ın verilerine göre, 27 Ağustos – 2 Eylül haftasında, yaz sezonunun sona ermesiyle birlikte uçak bileti fiyatlarında yüzde 8,8 oranında bir düşüş yaşandı.