Rus yatırımcılar ağustosta hisse senedi fonlarından rekor miktarda para çekti

0
51

Rus yatırımcılar, ağustos ayında hisse senedi fonlarından 10,5 milyar ruble çekti. Bu rakam, temmuz ayında fonlara yatırılan miktarın 3,6 katı. Bu sonuç, yıl başından bu yana ilk olumsuz gelişme olurken, sektör tarihindeki en yüksek çekilme olarak kaydedildi. Bu bilgi, Kommersant gazetesinin Investfunds verilerine dayandırdığı haberinde yer aldı.

Karma türdeki fonların kayıpları ise 5 milyar rubleden 9 milyar rubleye yükseldi. Ağustos ayında en büyük para çıkışı 10 fonda görüldü ve bu fonların dokuzu karma türdeydi. Yatırımcıların Moskova Borsası Endeksi’ndeki dinamikler konusundaki beklentilerinin gerçekleşmemesi, para çıkışının başlıca nedeni olarak gösteriliyor.

Moskova Borsası Endeksi, ilkbahar sonuna kadar yüzde 9’dan fazla değer kaybetti. Ana ruble endeksi geçen ay 2650 puan seviyesinde sabitlenirken, üç aylık kayıplar yüzde 17’yi aştı. Bu düşüş, bireysel yatırımcıların yatırım tercihlerini etkileyerek hisse senedi ve karma fonlardan çıkış yapmalarına neden oldu.

Ayrıca, Rusya Merkez Bankası’nın kilit faiz oranını yüzde 18’e yükseltmesiyle yatırımcılar, garantili getiri sağlayan banka ürünlerine yönelmeye başladı. Ağustos ayının üçüncü on gününde, Rusya’nın en büyük 10 bankasında ortalama maksimum mevduat faizi yüzde 17,5’e ulaştı.

Ağustos ayında para piyasası fonlarına net girişler 57 milyar ruble olarak kaydedildi, ancak bu, yılın en yüksek seviyesinden yüzde 9 daha düşük kaldı.