Rusya’daki market zincirlerinin geliri yüzde 26,4 artabilir

0
48

2024 yılı sonunda, Rusya’nın en büyük 10 gıda zincirinin toplam geliri, 2023’e göre yüzde 26,4 oranında artarak 11,5 trilyon rubleye ulaşabilir. Bu bilgi, “Kommersant” gazetesinin Infoline analistlerinin tahminlerine dayandırdığı haberde yer alıyor.

Uzmanlar, 2024’ün ilk yarısında gözlemlenen olumlu gelişmelerin, büyük Rus perakendecilerinin yıllık gelirlerindeki hızlı artışı destekleyebileceğini belirtiyor. Ocak-Haziran döneminde bu zincirlerin toplam cirosu yüzde 24,7 artarak 5,2 trilyon rubleye ulaştı.

Analistler, yılın ikinci yarısında da gıda fiyatlarının artması, perakendecilerin teslimat hizmetlerini genişletmesi ve küçük satış noktalarının açılmasıyla birlikte büyüme hızının devam edeceğini öngörüyor. Ayrıca, küçük bölgesel rakiplerin rekabet gücünü kaybetmesi de bu büyümeye etki eden faktörlerden biri. Bu gelişmelerin sonucunda, federal market zincirleri daha fazla mağaza alanı kiralayıp, personel konusunda avantaj sağlamaya başladılar.

Son dönemde, Rusya’daki büyük perakendeciler, iş modellerinde yeni formatlar denemeye başladı. Örneğin, 2023 yılı Ekim ayında, Magnit şirketi KazanExpress’i satın alarak “Magnit Market” adlı kendi pazar yerini açmaya karar verdi. Buna ek olarak, VkusVill perakende zinciri, Ağustos 2024’ün sonunda kasiyersiz marketlerin test edilmesine başladığını duyurdu. Şirket, daha önce Rusya’da bu tür bir pilot projenin hayata geçirilmediğini belirtti.