Ruslar restoranlarda ödeme yapmak için QR kodlarını daha sık kullanıyor

0
54

Dijital hizmet sağlayıcısı Netmonet’in iş dünyasına yönelik yaptığı araştırmaya göre, restoranlarda QR kodlarıyla yapılan ödemelerin hacmi son bir yılda yüzde 36 oranında arttı.

2024 yılı itibarıyla, giderek daha fazla restoran, ziyaretçilerine QR kodlarıyla ödeme yapma imkanı sunuyor ve bu sayının geçen yıla göre iki kat arttığı belirtiliyor. QR kodları en çok restoranlarda (yüzde 74), daha az sıklıkla kafelerde (yüzde 17) ve barlarda (yüzde 5) kullanılıyor.

Bugün, Rusya’nın 77 bölgesinde QR kodla ödeme yapmak mümkün. İşlem hacmine göre en çok kullanılan şehirler Moskova (yüzde 31), St. Petersburg (yüzde 18) ve Krasnodar Krayı (yüzde 13) olarak öne çıkıyor.

Araştırma, QR kodla ödeme sisteminin restoranlardaki bahşiş işlemlerini de artırdığını gösteriyor. QR Pay kullanan misafirlerin, garsonlara yüzde 26 oranında daha fazla bahşiş bıraktığı gözlemlenmiş.

Bunun yanında, QR kod ile nakitsiz bahşiş verme alışkanlığının da arttığı vurgulanıyor. 2023’e kıyasla, QR kodla bahşiş kabul eden işletmelerin sayısında yüzde 27 oranında bir artış yaşanmış. Ortalama olarak, her beş restoran müşterisinden biri hesabını QR koduyla öderken aynı zamanda bahşiş de bırakıyor.