Rusya’da dün neler oldu? 9 Eylül 2024

0
52

Dün, 9 Eylül 2024’te gün içinde yaşanan ve Rusya basınında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu:

27 milyondan fazla seçmen oy kullandı
Birleşik Oy Kullanma Günü‘nde 27 milyondan fazla seçmen sandık başına gitti ve bu, oy kullanma hakkına sahip kişilerin yaklaşık yüzde 47’sine denk geliyor. 1.545 oy pusulası geçersiz sayıldı. Kremlin, seçimlerin “örnek niteliğinde ve şeffaf” geçtiğini belirtti. Seçim sonuçlarına göre Rusya Federasyonu Komünist Partisi (KPRF) ve Liberal Demokrat Parti (LDPR), Birleşik Rusya‘dan sonra ikinci en güçlü siyasi güç olduklarını açıkladılar.

Moskova Şehir Duması’nda Birleşik Rusya çoğunluğu aldı
Birleşik Rusya, Moskova Şehir Duması‘ndaki 45 sandalyenin 38’ini kazandı. KPRF üç sandalye alırken, Adil Rusya – Gerçek İçin ve Yeni İnsanlar partileri birer sandalye kazandı, iki sandalye ise bağımsız adaylar tarafından alındı.

Aleksandr Beglov, Sankt-Peterburg valisi seçildi
Sankt-Peterburg valilik seçimlerini Aleksandr Beglov, oyların yüzde 59,8’ini alarak kazandı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi BRICS zirvesine davet edildi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman‘ın, Kazan‘da yapılacak BRICS zirvesine davet edildiğini açıkladı.

Rusagro hissedarları yeniden yerleşim planını onaylamadı
Tarım holdingi Rusagro‘nun hissedarları, şirketin Rusya‘ya yeniden yerleşim planını onaylamadı. Daha önce mahkeme, Ros Agro Plc‘nin Rusya’daki bağlı kuruluşu olan Rusagro Grubu üzerindeki kurumsal haklarını askıya almıştı.

Amfibi uçak Moskova yakınlarında düştü
Moskova Bölgesi‘nin Ruza kasabası yakınlarında bir amfibi uçak düştü ve iki kişi hayatını kaybetti. Kazayla ilgili olarak cezai soruşturma başlatıldı.