Rusya Liberal Demokrat Partisi’nden (LDPR) milletvekilleri, yabancı vatandaşların Rusya’da eğitim alabilmesini yalnızca ücretli olarak düzenleyen bir yasa tasarısını Devlet Duması’na sunmaya hazırlanıyor. Tasarıya göre, yabancı uyruklular, fiziksel ve tüzel kişiler tarafından sağlanan kaynaklarla ve ücretli eğitim hizmetleri sözleşmeleri doğrultusunda, Rusya’da ücretli eğitim alma hakkına sahip olacaklar. Bu bilgi, RIA Novosti’nin ulaştığı belgelere dayanmaktadır.
Yasa tasarısı, “Rusya Federasyonu’nda Eğitim Hakkında” Federal Yasa’nın 78. maddesinde değişiklik öngörüyor. Değişiklikle birlikte, yabancı vatandaşlar; okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve mesleki eğitim programları kapsamında ücretli eğitim alabilecekler.
Mevcut yasalar çerçevesinde, yabancı vatandaşlar, Rusya vatandaşlarıyla eşit haklara sahip olarak, okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve mesleki eğitimlerini ücretsiz olarak sürdürebilmektedirler. Ancak tasarının gerekçelerinde, Rusya’daki kreş ve okullarda göçmen çocukların sayısının kontrolsüz artmasının yer sıkıntısına yol açtığı vurgulanmaktadır. Şu anda Rusya genelinde yaklaşık 900 bin eğitim kurumu kontenjanı eksik durumdadır.
Milletvekilleri, göçmen işçilerin çocuklarını ücretsiz olarak Rusya’daki eğitim kurumlarına yerleştirdiğini, bunun da Rus öğrencilerin eğitim seviyesini olumsuz etkilediğini belirtiyorlar. Göçmen çocukların çoğunun Rusça’yı yeterince bilmediği ve bu durumun sınıflardaki eğitim kalitesini düşürdüğü ifade ediliyor. Bu nedenle, yasa tasarısı, göçmen çocuklarının Rusya’daki eğitimlerini bütçe dışı kaynaklarla finanse edilmesi gerektiğini savunuyor.
Devlet Duması Sosyal Politika Komitesi Başkanı Yaroslav Nilov, göçmen çocuklarının dil yetersizliği nedeniyle eğitim sürecinde sıkıntılar yaşandığını belirterek, yabancı ebeveynlerin çocuklarını Rusya’daki eğitim kurumlarına yerleştirmek istiyorlarsa bunu ticari bir temelde yapmaları gerektiğini ifade etti.
Ayrıca tasarıda, göçmen çocukları için zorunlu adaptasyon sınıflarının oluşturulması gerektiği belirtiliyor. Öğretmenlerin bu sınıflardaki ek yükü karşılığında maaş artışı talep edileceği de vurgulanıyor.