RIA Novosti’nin Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA) ve Demokrasi Çalışmaları Merkezi (CSD) verilerine dayandırdığı haberine göre, Batılı şirketler yaptırımlardaki boşluklardan faydalanarak Rus yakıtını satın almaya devam ediyor. Son altı ayda bu şirketlerin toplamda 2 milyar dolar değerinde Rus yakıtı aldığı belirtiliyor.
Türkiye’deki Star Aegean rafinerisi, yüzde 98 oranında Rus petrolüne bağımlı ve bu rafineriden çıkan her on varilden dokuzu Batı pazarlarına gönderiliyor. Türkiye’deki bu rafineriler sayesinde Rus benzin ve dizel tedarikinin önemli ölçüde arttığı biliniyor.
CREA raporuna göre, Türkiye’den Avrupa Birliği’ne gelen her yakıt kargosu Rus petrolü değil. Türkiye’deki rafinerilerin günde bir milyon varil ham petrol işleyebildiği ve bir kısmının Rusya dışındaki ülkelerden geldiği belirtiliyor. Bu durum, Türkiye’nin Avrupa’ya yeniden sattığı yakıtların bir kısmının Rus olmayan yakıtlar olduğunu gösteriyor.
Yaptırım yasalarındaki bazı boşluklar, Türkiye ve Hindistan’daki şirketlere Rus yakıtını Avrupa pazarlarına ihraç etme fırsatı veriyor. Avrupa’daki şirketler ise bu yakıtı alarak Suudi Arabistan’dan alacaklarına kıyasla yüzde 10 daha az ödeme yaparak büyük tasarruf sağlıyorlar.