İzvestiya gazetesinin haberine göre, Rusya’daki bankalar artık eskimiş ve yıpranmış dolar banknotlarını neredeyse hiç kabul etmiyor. Müşterilerin dolarları geri çevrilme sebebi, paranın üzerinde küçük bir leke, çizik, kırışıklık veya su izi bulunması olabilir. Bu durum, müşterinin parayı aynı bankadan almış olmasına rağmen yaşanabiliyor.
Bankalar, bu politikayı, Rus vatandaşlarının da yurtdışında eski ve hasarlı banknotların kabul edilmemesiyle ilgili yaşadığı zorluklara dayandırıyor. Artık bankalar, bu tür dolarları almak istemiyor.
Bu, bireysel bir sorun değil, bankalar arasında yaygınlaşmış bir uygulama. Uzmanlar, bu değişikliği, Rus bankalarının Amerika’daki bankalarla olan eskimiş banknotların iadesiyle ilgili anlaşmalarının sona ermesine bağlıyor. Yaptırımlar nedeniyle dış pazarların kapanması da bu süreci hızlandırıyor ve hasarlı banknotların eninde sonunda dolaşımdan çekileceği belirtiliyor.
Daha önce Goznak temsilcisi, 2030 yılında Rusya’da nakit paraya olan talebin önemli ölçüde azalabileceğini dile getirmişti. Yılın ilk yarısında, Rusya’daki vatandaşların elindeki nakit para miktarı yaklaşık 600 milyar ruble azaldı.