Rusya’da vatandaşlığa geçen Türkler için askerlik belirsizliği

0
531

Son dönemde, Rus vatandaşlığına geçen Türk vatandaşlarıyla ilgili olarak askerlik konusunda bazı sorunlar gündeme gelmeye başladı.

Bu konuda o kadar kirli ve anlamsız bilgi dolaşımda ki, anlatamam.

Doğrulanmış bilgilerle sizlere bu karmaşık durumu az da olsa çözmeye çalışacağım bu yazıyla.

Özellikle bulundukları bölgelerdeki polis karakolları tarafından aranarak karakola gelmeleri istenen veya evinden alınan vatandaşlarımız, sonrasında askerlik kaydı yaptırmak için askerlik şubelerine götürüldüklerini sıklıkla duyuyorum. Bana da ulaşıp söyleyenler var.

Bu kısma kadar olan her şey, Rusya’nın doğuştan olan vatandaşları dahil herkes için işleyen bir prosedür. Sadece Rus vatandaşlığına geçmiş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına değil, Arjantinliye de Koreliye de İtalyana da Kırgızistanlıya da uygulanıyor.

Ancak sonrasında, mantığa uymayan uygulamalar ve işleyişlere eklemeler yapılarak dolaşıma sokulan bilgilerle insanların canı sıkılıyor.

Rus makamları ile konuştuğumda, kimsenin tam anlamıyla bilgi sahibi olmadığını gördüm.

Karakola ve sonrasında askerlik şubesine götürülen vatandaşlarımızdan duyduklarım; kendilerine askerlik kaydı yaptırmaları, yapmamaları durumunda vatandaşlıktan çıkarılacakları şeklinde uyarı yapıldığı, önlerine 45 günlük acemi birliğinden geçecekleri bir askere alınma prosedürü veya isterlerse sözleşmeli olarak askere gidecekleri söyleniyormuş.

Buraya kadar ki bilgiler, dolaşımda olan ve benim de bunları yaşayanlar ile doğrulattığım bilgiler.

Ancak ortada dolaşan ve insanları ürküten bilgilerin de üzerinden geçerek yalan yanlış bilgileri ayıklamak istiyorum.

Öncelikle 50 yaş üstündeki kişilerin askerlik zorunluluğu yok, ama askerlik şubesinde kayıtları yoksa onların da kayıt yaptırmaları gerekiyor. Siz bu kategorideyseniz, polisin sizi aramasına veya almaya gelmesini beklemeden gidip kendiniz bu işlemi hemen yapabiliyorsunuz.

Dün bu konuda 50 yaş üstü olan bir iş insanımız yaşadıklarını bana adım adım anlattı. “Son derece kısa süren bir süreçle kayıt yaptırdım. Pasaportuma bakıp yaşımı gördükten sonra sadece on dakikada işlemimi yaptı ve evime gittim” dedi.

Bu, doğrulattığım ilk bilgi oldu.

İkincisi ise sözleşmeli askerlik dayatması yapıldığı konusu. Bunun da gerçekle ilgisi yok; zira doğuştan Rus vatandaşları olanlarda bile bu zorunluluk yok. Bu bir teklif ve isteyenlerin profesyonel olarak para karşılığı yaptığı bir iş. Hiçbir şekilde kimse zorlanmıyor ve zorlanamaz, olduğunu yetkililerden öğrendim.

Şimdi doğrulatamadığım bilgilere gelince;

İlki, şu ana kadar askere götürülmüş birisini hiç görmedim veya direkt kendilerinden duymadım. Ama birilerinin “benim bir arkadaşımın çalışanını ya da tanıdığını almışlar” diye söylentiler duydum. Ama şu ana kadar doğrulatabildiğim hiç olmadı.

İkincisi, 45 günlük temel askeri eğitim konusu. Bunu Rus makamlarına sorduğumda onlar da bu konuda pek bir şey bilmiyorlar, hatta böyle bir askerlik süresi konusunda bilgi sahibi olmadıklarını bana ifade ediyorlar. Bunun da nasıl uygulanacağı ve nereye götürülecekleri konusunda net bilgi yok.

Üçüncü konu ise vatandaşlıktan atılma… Bu konu hakkında söylenenlerin tamamı yalan; “Yok deport edildi… yok pasaportuna el konuldu…”  şeklinde dolaşımda olan bilgiler de doğru değil. Çünkü bir kişinin vatandaşlıktan çıkarılması zaman alan bir prosedür. Nasıl ki vatandaşlık alırken bazı etaplardan geçiliyor, çıkarılırken de aynı şekilde. Onun için bu tür söylentilere çok takılmayın.

Sonuç olarak, askerlik kaydı yaptırmayan elli yaş altındaki kişilere ne olacağı ve kayıt yaptırmayanların vatandaşlıktan nasıl çıkarılacağı henüz netleşmemiş ve detaylandırılmaya muhtaç.

Bu konuda yaptığım araştırmalar devam ediyor. Ancak, askerlik şubelerine gidip sorduğumda da net bir bilgiye ulaşamıyorum. Bu süreci sizlerle paylaşarak, en azından bazı konulara netlik kazandırmak istedim.