BRICS tartışması

0
86

Türkiye’nin BRICS’e katılma süreci, Rusya’nın başkanlık döneminde, bu yıl Ekim ayında Kazan’da gerçekleştirilecek BRICS zirvesinde başvurunun yapıldığı yönünde bilgilerle gündeme gelmiş durumda.

Özellikle Türkiye’nin BRICS’e katılımının tartışıldığı bu süreçte gözler Rusya’ya çevrildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Rusya ziyareti sırasında önemli görüşmeler gerçekleştirdi. Moskova’da stratejik noktalarda temaslarda bulundu açıklamalar yaptı. Bu sürecin başından itibaren Türkiye’den gelen köşe yazarı arkadaşlar ile birlikte takip ettik. Bu süreçte bu konuda çokça sohbet etme şansımız oldu.

Türkiye’de, BRICS’in ne olduğu ve Türkiye’nin bu yapıya neden katılmak istediği konusunda yeterli bilgi paylaşılmamış gibi duruyor. Halkın genelinde BRICS’in yapısı ve Türkiye’nin katılım amacına dair net bir farkındalık bulunmuyor. Özellikle, Türkiye’nin BRICS’e katılma niyeti gündeme geldiğinde, NATO ve Avrupa Birliği ile kıyaslamaların yapılması dikkat çekiyor.

Ancak şunu fark ettim Rusya’da yaşayan iş dünyası Türkiye’nin BRICS’e katılımını açıkça destekleyip daha fazla bilgi sahibi.

Türkiye’nin BRICS’e katılımı her gündeme geldiğinde, NATO ve AB ile kıyaslanmasını doğru bir yaklaşım olarak görmüyorum.