Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, Rusya’nın karşılıklı fayda sağlayan iş birliği için son derece açık olduğunu belirtti.
Putin, “Değerli meslektaşlar, Rusya karşılıklı fayda sağlayan iş birliği için son derece açıktır,” dedi.
Ayrıca, Rusya’nın hem yerli hem de yabancı iş dünyası için küresel rekabet koşullarını iyileştirdiğini, yurt dışından sermaye ve teknoloji çekmek için uygun bir ortam oluşturduğunu sözlerine ekledi.
Putin, BRICS birliğinin küresel dünya ekonomisinde de önemli bir rol oynadığını ve bu rolün giderek büyüyeceğini söyledi.
BRICS iş forumunda yaptığı konuşmada Putin, “BRICS, yalnızca bugün değil, küresel ekonomide zaten önemli bir rol oynuyor, ancak bu rolün gelecekte daha da artacağı oldukça açık” dedi.
BRICS ülkeleri arasındaki iş birliğinin genişletilmesi
Putin, BRICS ülkeleri arasındaki iş birliğinin yatırım, yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesi ve iklim gündemindeki genişlemenin kritik öneme sahip olduğunu da belirtti.
BRICS İş Forumu kapsamında düzenlenen Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) sergisinde, Putin’den BRICS için yatırım ve iklim platformu girişimlerine destek vermesi istendi. Aynı zamanda ülkeler arasında bir yapay zeka ittifakı kurulması teklif edildi.
Putin, “Her şey önemli, her şey kritik önemde. O yüzden başarılar diliyorum.” diyerek yanıt verdi.
Devlet başkanı, BRICS iş forumunda yer alan sergiyi inceledi. Sergi, RDIF’nin BRICS ülkeleriyle olan iş birliğine odaklı. Burada Putin’e yapay zeka teknolojilerinin gelişimine yönelik yatırımlar hakkında bilgi verildi ve yapay zekanın protez üretimi ve yüz tanıma gibi alanlardaki yetenekleri gösterildi.
RDIF, BRICS iş forumu kapsamında, yüksek teknolojilere, yapay zekaya ve kritik altyapıya, sanayiye, sağlık sektörüne ve diğer alanlara yatırım yapmak için bir ortak platform oluşturulmasını önerdi. Ayrıca, ülkeler arasında iş birliğini genişletmek için başka inisiyatifler de dile getirildi. Özellikle, BRICS ülkeleri arasında teknoloji liderliğini sağlamak amacıyla bir yapay zeka ittifakı kurulması önerildi. İklim sorunlarına çözüm bulmak için gönüllü bir BRICS karbon piyasası oluşturulması girişimi de öne çıktı. RDIF, Rusya ve diğer BRICS ülkelerinin iklim değişikliği ile mücadelede etkili ve evrensel çözümler sunabileceğini vurguladı.
BRICS, 2006 yılında kurulan uluslararası iş birliği platformu. Rusya, 1 Ocak itibarıyla BRICS’e başkanlık etmeye başladı. Bu yılın başında yeni üyeler; Mısır, Etiyopya, İran, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan da Rusya, Brezilya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan BRICS’e dahil oldu. Rusya’nın BRICS başkanlığı, adil küresel kalkınma ve güvenlik için çok taraflılığı güçlendirme sloganı altında gerçekleştiriliyor. Rusya, başkanlık süresi boyunca 200’den fazla siyasi, ekonomik ve toplumsal etkinlik düzenleyecek. BRICS zirvesi ise 22-24 Ekim tarihleri arasında Kazan’da yapılacak.