Rusya Bilimler Akademisi Çin ve Asya Araştırmaları Enstitüsü’nde profesör ve Rusya’nın Asya stratejileri merkezinin yöneticisi Georgiy Toloraya, Rusya’nın 100 bin Kuzey Koreli işçiyi kabul edebileceğini belirtti. RIA Novosti’ye verdiği demeçte Toloraya, Moskova ile Pyongyang arasında iş gücü çekme konusunda iş birliğinin uzun süredir devam ettiğini söyledi.
Toloraya, “Moskova ile Pyongyang arasında iş gücü çekme konusunda iş birliği uzun yıllardır sürüyor. 1960’ların sonunda, Kuzey Kore iş gücünün Uzak Doğu’daki orman işlerinde kullanılması için ilk anlaşma imzalanmıştı” dedi.
“Kuzey Koreli işçiler: Disiplinli ve verimli”
Toloraya, Sovyet döneminde tayga ormanlarında çalışmaları için Kuzey Koreli işçiler için özel yerleşim yerleri inşa edildiğini belirtti. Toloraya, “1990’larda Kuzey Koreli işçi ekipleri sadece Uzak Doğu’da değil, Moskova’da da görülmeye başladı. Bu ekipler yüksek kalitede iş yapıyor ve makul fiyatlarla hizmet veriyordu” dedi.
Toloraya, Kuzey Koreli işçilerin disiplinli, alkol kullanmayan ve nazik kişiler olduğunu vurgulayarak, “Kuzey Koreliler, olağanüstü işçilerdir. Disiplinli çalışmaları, içki kullanmamaları ve saygılı olmaları nedeniyle takdir edilirler” ifadelerini kullandı.
BM yaptırımları nedeniyle iş birliği askıya alındı
Toloraya, Rusya’nın 2019 yılında Kuzey Koreli işçilere yönelik BM yaptırımlarına uyduğunu ve bu işçilerin büyük çoğunluğunun ülkeden ayrıldığını hatırlattı ve “Primorye bölgesinde hala Kuzey Koreli işçilerin nostaljiyle anıldığını görüyoruz” dedi.
Toloraya, “Bu iş birliğine yeniden dönülmesi, hem Rusya hem de Kuzey Kore için faydalı olur. Bugün BM yaptırımları olmasa, Rusya’nın 100 bin Kuzey Koreli işçiyi kabul edebileceğini düşünüyorum” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.