Rusya’da vatandaşlara gönderilen bazı konut hizmetleri ödeme makbuzlarının sahte olduğu ortaya çıktı. Bu dolandırıcılık yöntemi hakkında bilgi, Bölgesel Bilgi Merkezi (RİTS) basın servisi tarafından paylaşıldı.
Uzmanlar, ödeme makbuzlarını taklit eden sahte belgelerin vatandaşlara e-posta yoluyla ya da posta kutularına bırakılarak gönderilebileceğini belirtti. Bu makbuzlardaki QR kodlarının, ödeyenin kişisel bilgilerini toplayan veya dolandırıcıların paralarını çalmasını sağlayan oltalama (phishing) sitelerine yönlendirdiği ifade edildi.
RIC basın servisi, şu uyarıyı yaptı: “Sahte belge üzerindeki bağlantıya tıklayan kullanıcıya ya ‘konut hizmetlerinde indirim almak için bir uygulama indirmesi’, ya ‘yeniden hesaplama için çevrim içi bankacılığı güncellemesi’, ya da başka bir alternatif işlem yapması önerilir. Eğer tüketici bu tür bir dosyayı indirir ve çalıştırırsa, dolandırıcılar uzaktan cep telefonuna erişim, bankalardaki kişisel hesaplara ve ‘Devlet Hizmetleri’ platformuna giriş yetkisi elde edebilir.”
Bu tür durumların önüne geçmek için uzmanlar, QR koduyla yapılan konut hizmetleri ödemelerinde bilgilerin dikkatlice kontrol edilmesi gerektiğini önerdi. Özellikle makbuzdaki müşteri hesap numarasının, adresin ve banka uygulamasında belirtilen alıcı bilgilerinin doğruluğunun kontrol edilmesi gerektiği vurgulandı.
RİTS, ayrıca güvenli ödeme noktalarını da sıraladı: ödeme kasaları, kişisel hesaplar, mobil uygulamalar, RİTS’in resmi sitesi, AgroPromKredit kasaları, Energosbyt Plus kişisel hesap ve sitesi, GIS Konut Hizmetleri platformu, GIS DOM uygulaması, Rus Postası kasaları ve Sberbank kasaları.