Rusya Merkez Bankası analistlerine göre, ekim-kasım aylarında kur dalgalanmalarının fiyat artışlarına olan etkisi genel olarak sınırlı kaldı.
Merkez Bankası’nın araştırma ve tahmin departmanının “Trendler Ne Diyor” başlıklı bülteninde, “Ekim-kasım aylarında kur dalgalanmalarının fiyat artışlarına etkisi genel olarak sınırlı kaldı. Ruble kurundaki önemli zayıflama, kasım ayının ikinci yarısında fiyat artışlarına kısmen yansıdı. Ancak ardından gelen ruble güçlenmesi, bu etkinin hafiflemesine neden olabilir” ifadeleri yer aldı.
Analistler, kur dalgalanmalarına yüksek ve düşük hassasiyet gösteren mal ve hizmet gruplarındaki fiyat artışlarının medyanında bir artış gözlendiğini belirtti.
Rusya’da artan enflasyonun temel nedeni parasal faktörler
Rusya’da yükselen enflasyonun, ekonomiye kredi ve bütçe kanalları aracılığıyla ihtiyaç duyulandan fazla para girişi nedeniyle parasal faktörlerden kaynaklandığı belirtildi. Merkez Bankası analistleri, bu görüşün düzenleyicinin resmi pozisyonu olmayabileceğini ifade etti.
Merkez Bankası analistlerine göre, mevcut koşullarda enflasyonun yalnızca parasal olmayan faktörlerden kaynaklandığı görüşü yaygın. Ancak ekonomideki para arzının (M2 ve M2Х) büyüme hızına bakıldığında, artan enflasyonun parasal faktörlerin etkisi olduğu görülüyor. Aralık başında yıllık bazda M2 ve M2Х büyüme oranları sırasıyla %20,1 ve %15,9 olarak kaydedildi. Bu oranlar, 2022’nin ortalarından itibaren yüksek bir hızda seyrediyor. Analistler, 2017-2019 yılları arasında yıllık enflasyonun %4 civarında olduğu dönemde para arzının ortalama %10 ve %7,3 oranında büyüdüğünü hatırlattı.
Araştırma ve tahmin departmanının bültenine göre, “Kredi ve bütçe kanalları (bütçe açığının finansmanı) aracılığıyla ekonomiye, dış borçlanmanın iç borçlanma ile yer değiştirmesi, ekonominin parasallaşmasının artışı gibi yapısal faktörlere rağmen, ihtiyaç duyulandan daha fazla para girişi oluyor. Bu durum, para arzı ile enflasyon arasındaki ilişkiyi geçici olarak zayıflatıyor.”
Analistler, bu gelişmelerin geniş bir ürün ve hizmet yelpazesinde üretim maliyetlerinin artmasına neden olduğunu ve bu durumun genellikle parasal olmayan enflasyon faktörleri olarak yorumlandığını belirtti. Ancak çoğu durumda maliyet artışlarının temelinde parasal faktörler bulunuyor.
Merkez Bankası analistleri, “Para arzı ve fiyat artış hızının yavaşlamasında şu faktörler etkili olacaktır: Kredi büyümesinin daha sınırlı bir şekilde devam etmesi ve 2025 itibarıyla bütçenin mali disiplin parametrelerine dönmesi” şeklinde değerlendirmede bulundu.