Türkiye’de inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 1. enerji bloğunda türbin montajı tamamlandı. Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom’dan yapılan açıklamada, türbin sisteminin tüm parçalarının dikkatle kontrol edildiği ve yüksek montaj kalitesinin onaylandığı belirtildi.
Montajın başarıyla tamamlanması, reaktör ünitesinin devreye alınmasında kritik bir aşama olan “soğuk-sıcak testler” öncesinde türbin ve yardımcı sistemlerin teknik olarak hazır olduğunu gösteriyor. Bir sonraki aşamada, 1. enerji bloğunun makine dairesinde hava geçirmezlik sistemi ve güvenlik sistemleri dahil olmak üzere kapsamlı ön işletme testleri yapılacak. Bu testlerin ardından türbin, diğer ön işletme operasyonlarına hazır hale gelecek.
Türbin sistemi nasıl çalışıyor?
Akkuyu NGS’nin türbin ünitesi, yüksek güçlü bir termal döner motor olarak işlev görüyor. Türbinin en önemli parçalarından biri olan silindir rotoru, reaktörün buhar jeneratörlerinde oluşan yüksek basınçlı buharı kanatlarına alıyor. Bu basınçlı buhar, rotoru döndürerek mekanik enerjiye dönüştürüyor. Bu enerji, türbin jeneratörüne aktarılıyor ve elektrik enerjisi üretiliyor. Akkuyu NGS’nin türbin ünitesi, yüksek ve orta basınçlı bir kombine modül, iki düşük basınç modülü ve bir jeneratörden oluşuyor.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olma özelliğini taşıyor. Proje, her biri 1.200 MW gücünde, Rus tasarımı 3+ nesil VVER reaktörleriyle donatılmış dört enerji bloğundan oluşuyor. Akkuyu NGS, dünya çapında “Yap-İşlet-Devret” (Build-Own-Operate) modeliyle inşa edilen ilk proje olma özelliğine de sahip.