Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Devlet Başkanı’nın Orta Doğu ve Afrika Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, Suriye’deki durumla ilgili olarak Türkiye ve İran ile yeni görüşmeler yapılmasını umduklarını belirtti. Bogdanov, TASS’a yaptığı açıklamada, “Türkiye ve İran ile iyi ilişkilerimiz var, bu görüşmelerin devam etmesinin faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.
Gelişmeler
27 Kasım’da Suriye’nin Halep ve İdlib bölgelerinde silahlı muhalif gruplar, Suriye ordusuna yönelik kapsamlı bir saldırı başlattı. 7 Aralık itibarıyla Halep, Hama, Dera ve Humus muhaliflerin kontrolüne geçti. 8 Aralık’ta ise Şam, hükümet güçleri tarafından boşaltıldı. Devlet Başkanı Beşar Esad görevini bırakarak ülkeyi terk etti.
10 Aralık’ta İdlib’de muhalefet tarafından kurulan “Kurtuluş Hükümeti”nin başkanı Muhammed el-Beşir, geçiş dönemi için Suriye Başbakanı olarak atandığını duyurdu. Bu geçiş dönemi, 1 Mart 2025’e kadar sürecek.
Astana formatı nedir?
Suriye’de 2011’den bu yana devam eden silahlı çatışmaların çözümü için 2017’den itibaren Astana formatında görüşmeler yapılmakta. Bugüne kadar toplam 21 toplantı gerçekleştirildi. Bu formatta garantör ülkeler olan Rusya, İran ve Türkiye yer alırken, Suriye hükümeti ve muhalefet temsilcilerinin yanı sıra BM, Ürdün, Irak ve Lübnan gibi gözlemci ülkeler de süreçte rol alıyor.