Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Genel Müdürü Aleksey Likhachev, önümüzdeki 15-20 yıl içinde Rusya Federasyonu’nun sekiz yeni bölgesinde nükleer enerji statüsüne sahip bölgeler oluşturulacağını açıkladı. Likhachev, bu açıklamayı “Rossiya-24” kanalına verdiği röportajda yaptı.
Likhachev, “Önümüzdeki 15-20 yıl içinde toplam sekiz yeni bölge, nükleer enerjiye sahip bölge statüsünü kazanacak” dedi.
Elektrik üretiminde yeni stratejiler devreye alınıyor
Likhachev, Rusya’da elektrik üretim kapasitelerinin yeni genel yerleşim planında birçok yeniliğin yer aldığını belirtti. Likhachev, “Bu yenilikler arasında mevcut kapasitelerin yerini daha fazlasıyla doldurmak ve bu bölgelerde daha fazla elektrik enerjisi üretmek var. Burada Kola Santrali’ni, Kola Yarımadası’nı, Rusya’nın merkezini ve güneyini kastediyorum. Ural’daki üretimin artırılması, Sibirya ve Uzak Doğu’ya yayılma planları da bu kapsamda” dedi.
Arktik bölgede ve Uzak Doğu’da hızlanma talimatı
Likhachev, Rusya Devlet Başkanı’nın verdiği direktiflerin önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Arktik’te enerji kapasitelerinin hızlandırılmış bir şekilde artırılması gerekiyor. Özellikle Murmansk bölgesindeki Kola Santrali’ni modernize etmemiz için net bir talimat var. Murmansk bölgesinde iş dünyası için çok elverişli bir durum söz konusu. Bu nedenle, Başkan haklı olarak ‘Kola’daki kapasitelerin yenilenmesini hızlandırın’ diyor.”
Aynı zamanda Uzak Doğu için de talimatlar verildiğini belirten Likhachev, “2032 yılında – ki bizim için bu neredeyse yarın demek – Primorskaya Nükleer Santrali’nden ilk nükleer kilovat-saatleri elde etmeyi hedefliyoruz. 2030’lu yıllarda Habarovsk bölgesinde üretim kapasitelerini oluşturmaya başlayacağız. Bunlar büyük enerji blokları olacak ve bu planlar, 2042-2045 yıllarına kadar %25 hedefini yakalama şansı veriyor” ifadelerini kullandı.
Siemens’e Akkuyu NGS’de ekipman teslim etmeme nedeniyle dava açılacak
Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, Siemens’in Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) birinci ünitesine teslim etmesi gereken ve ödemesi yapılmış ekipmanı göndermediği gerekçesiyle şirkete dava açılacağını açıkladı.
Likhachev, “Siemens, Türkiye’deki projeye yönelik üretilmiş ve ödemesi yapılmış ekipmanları teslim etmeyi reddetti. Bu, açıkça bir mahkeme sürecine yol açacak. Ekipmanların teslim edilmemesi nedeniyle hem alternatif tedarik maliyetleri hem de montaj takvimindeki değişiklikler nedeniyle ek maliyetlerle karşılaştık. Bu iddialar Siemens’e iletilecek” dedi.
Siemens’in yükümlülük ihlali ve alternatif çözümler
Ekim 2024’te Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Siemens’in Akkuyu NGS’nin birinci enerji bloğuna ekipman teslim etmeme konusunda yükümlülüklerini ihlal ettiğini ve yapılan görüşmelerin sonuçsuz kaldığını açıklamıştı. Bu nedenle, dost ülkelerden alternatif ekipman tedarik edildi. Akkuyu Nükleer şirketinin inşaat ve üretim direktörü Denis Sezömin, Siemens’in ekipman teslim etmeme kararının proje üzerindeki etkisinin Türk ve Rus taraflarınca değerlendirildiğini bildirdi.
Türkiye Enerji Bakanı’nın açıklamaları
1 Kasım 2024’te Türkiye Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un İstanbul ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Siemens’in ekipmanı teslim edeceği sözünü verdiğini, ancak ekipmanın %99 ihtimalle artık kullanılmayacağını açıkladı.
Akkuyu NGS’nin önemi ve ilerleme durumu
Akkuyu NGS, Türkiye’nin ilk nükleer santrali olarak Rusya ve Türkiye arasındaki en büyük ortak proje konumunda. Santral tamamlandığında, dört enerji bloğu ile yıllık 35 milyar kWh elektrik üreterek Türkiye’nin enerji ihtiyacının %10’unu karşılaması planlanıyor.
Rosatom Genel Müdürü Likhachev, birinci enerji bloğunda tam kapsamlı devreye alma çalışmalarının aktif olarak devam ettiğini ve 2024 sonunda türbin montajının başarıyla tamamlandığını ifade etti.