Rusya Devlet Başkanı Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ermenistan’ın Avrupa Birliği’ne (AB) üyeliğiyle ilgili konuşarak, bu konuda önce Brüksel’in tutumunun anlaşılması gerektiğini belirtti.
Perşembe günü, Ermenistan hükümeti, parlamentoda değerlendirilmek üzere ülkenin AB’ye katılım sürecini başlatmaya yönelik Batı yanlısı güçlerin sunduğu yasama girişimini destekledi.
Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Aslında bu süreci başlatan Avrupa Birliği’dir. Bu nedenle, AB’nin bu konudaki tutumunun ne olduğunu anlamak gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Peskov, bu bağlamda Türkiye örneğini hatırlattı ve “Türkiye, onlarca yıldır AB üyeliği hedefini sürdürüyor, ancak Brüksel’den bu konuda özel bir karşılık bulamıyor.” dedi.
Peskov, “Bu yüzden burada önce bu durumu anlamak gerekiyor. Gerçekten çalışan mekanizmalar ve entegrasyon formatlarından hareket edilmelidir. Bu formatlar, katılımcı ülkelerin halklarının yararına olmaya devam eden yapılardır.” şeklinde konuştu.
➖️ Peskov, Grönland’ın ABD’ye bağlanma talebinde halkın görüşüne saygı gösterilmesi çağrısında bulundu
Peskov, Grönland’ın ABD’ye bağlanma olasılığı hakkında yapılan tartışmalarda, bölge halkının görüşlerine saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
Peskov, “Eğer halkın görüşlerinin dikkate alınması gerektiği söyleniyorsa, o zaman Rusya Federasyonu’nun dört yeni bölgesindeki halkın görüşlerini de hatırlamak gerekir. Grönland halkının görüşüne de aynı şekilde saygı göstermek önemlidir” ifadelerini kullandı.
ABD’nin seçilmiş Başkanı Donald Trump, daha önce Grönland’ın stratejik önemini vurgulayarak bu bölgenin ABD’nin ulusal güvenliği ve “özgür dünyanın” Çin ve Rusya gibi tehditlere karşı korunması için kritik olduğunu belirtmişti. Trump, Grönland ve Panama Kanalı üzerinde kontrol sağlamak için askeri güç kullanmayı reddetmeyeceğini de ifade etmişti.
2024 yılı Aralık ayı sonunda Trump, Grönland’ın ABD’ye ait olmasını “mutlak bir gereklilik” olarak nitelendirdi ve bu bağlamda Danimarka’ya yeni ABD Büyükelçisi olarak eski İsveç Büyükelçisi ve iş insanı Ken Howery’yi atama kararını açıkladı. Aynı gün Grönland Başbakanı Mute Egede, Trump’ın sözlerine yanıt vererek, “Grönland satılık değil ve asla olmayacak” açıklamasında bulundu.