Rusya Merkez Bankası, dijital finansal aktiflerin (CFA) ve hibrit dijital hakların (HDC) vergilendirilmesine ilişkin Rusya Federasyonu Vergi Kanunu’nda değişiklikler yapılması önerisini sundu. Bu öneriler, Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina ve Maliye Bakanı Anton Siluanov’un Kasım ayında katıldığı toplantıda alınan kararların devamı niteliğinde olup, Aralık ayında Maliye Bakanlığı’na gönderildi. Bu bilgiyi, konuyla ilgili belgenin içeriğine aşina olan bir kaynak “Interfaks” ajansına aktardı.
Merkez Bankası, özellikle dış ticaret sözleşmeleri kapsamında alınan veya devredilen dijital finansal aktifler ve hibrit dijital haklar için işlemlerin, şu anda dijital para birimlerinin gelir ve giderleri için uygulanan deneysel yasal düzenleme ile benzer şekilde genel vergi matrahına dahil edilmesini öneriyor. HDC’ler, hem finansal talepleri hem de mal veya hizmetlerle desteklenebilecek dijital hakları bir arada barındırıyor.
Mevcut durumda CFA ve HDC işlemleri (itfa işlemleri dahil) %25 oranında vergilendiriliyor ve bu işlemler, ticareti yapılmayan türev finansal araçlarla birlikte ayrı bir vergi matrahında değerlendiriliyor. Merkez Bankası, bu sistemin dış ticarette CFA ve HDC kullanımını ekonomik olarak verimsiz hale getirdiğini düşünüyor. Çünkü katılımcılar, bu varlıkların alım-satımından elde edilen finansal sonuçları, ana faaliyetlerinden ayrı bir şekilde hesaplamak zorunda kalıyor.
Yeni düzenlemede, dış ticaret işlemleri kapsamında elde edilen veya devredilen CFA ve HDC’lerin satışı, itfası veya ara ödemelerinden elde edilen gelirlerin genel vergi matrahına dahil edilmesi öngörülüyor. Bu dijital varlıkların tanımlanması ise döviz kontrol kayıtlarına dayanacak.
Merkez Bankası ayrıca, borç bazlı dijital finansal aktiflerden yapılan ara ödemelerin, şirketler için genel vergi matrahına dahil edilmesini öneriyor. Mevcut düzenleme, bu harcamaların şirketlerin ana faaliyet gelirleriyle aynı matrah içinde değerlendirilmesine izin vermiyor. Bu durum, borç bazlı CFA ihraçlarının geleneksel kredi anlaşmalarına göre daha az ekonomik cazibe sunmasına yol açıyor.
Bu sorunu çözmek için Merkez Bankası, borç bazlı CFA’ların yasal çerçevede ayrı bir kategori olarak tanımlanmasını ve bu varlıkların vergilendirme açısından kredi anlaşmalarıyla aynı seviyeye getirilmesini öneriyor. Ancak belgede, borç bazlı CFA’ların nasıl sınıflandırılacağına dair kriterler belirtilmedi.
2024 yılı itibarıyla piyasadaki CFA’ların %95’i, para talep etme hakkı sunan dijital tahvillerden oluşuyordu. Bu dijital tahviller, Moskova Borsası yerine CFA platformlarında işlem görüyor ve genel olarak geleneksel tahvillerle benzer bir yapıya sahip.
Son olarak Merkez Bankası, Rusya’da dolaşıma sokulan yabancı dijital hakların (CFA veya HDC olarak kabul edilen) Katma Değer Vergisi’nden (KDV) muaf tutulmasını öneriyor. Şu anda yalnızca deneysel düzenlemeler kapsamında olan yabancı dijital haklar KDV’den muaf tutuluyor. Ancak bu kapsamın dışında kalan işlemler genel vergi kurallarına tabi tutuluyor.