Rusya’nın zenginleştirilmiş uranyum ihracatını sınırlama kararı, ABD ve müttefiklerinde nükleer enerji üretiminde aksama riski yarattı.
ABD Başkanı Joe Biden’ın ulusal güvenlik danışman yardımcısı Dalipe Singh, Washington merkezli Atlantik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, “Rusya, geçen yıl Kasım ayında zenginleştirilmiş uranyum ihracatını sınırladı. Bu durum, ABD ve müttefiklerimizde nükleer enerji üretiminde kesinti riski oluşturdu.” ifadelerini kullandı.
ABD, ithalat yasağını kendisi getirdi
Atom enerji uzmanı ve Atominfo.ru portalının baş editörü Aleksandr Uvarov ise RIA Novosti’ye verdiği demeçte, zenginleştirilmiş uranyum tedarikine ilişkin yasağı Washington’un başlattığını ve ABD’li yetkililerin bu konuda Moskova’yı suçlama girişimlerinin sorumluluğu başkasına atma çabası olduğunu ifade etti.
Uvarov, alınan önlemin ABD’deki nükleer enerji santrallerini doğrudan etkilemediğini belirtti.
ABD’nin geçici uranyum ithalat yasağı
ABD, Ağustos 2024’te Rusya’dan uranyum ithalatına geçici yasak getiren yasayı yürürlüğe koymuştu. Bu yasa, ABD Kongresi tarafından onaylanmış ve 13 Mayıs’ta Başkan Joe Biden tarafından imzalanmıştı. Ancak yasada, ABD’li alıcıların tedariki sürdürmesini mümkün kılacak istisnalar bırakılmıştı.
Rusya hükümeti, Kasım ayında zenginleştirilmiş uranyumun ABD’ye ihracatına yönelik geçici kısıtlamalar getirmiş, yalnızca Federal Teknik ve İhracat Kontrol Servisi tarafından verilen tek seferlik lisanslarla sınırlı ihracata izin vermişti. Bu kararın, ABD’nin uyguladığı kısıtlamalara yanıt olarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla alındığı açıklanmıştı.