COVID-19, Rusya’da artık mevsimsel hastalık olarak değerlendiriliyor. Ancak uzmanlara göre virüs tehlikesini kaybetmedi. Mutasyonların etkisi henüz öngörülemezken, uzmanlar Kovid sonrası bağışıklık sistemi zayıflaması ve kalıcı sağlık sorunlarına karşı uyarıyor.
Rusya Tüketici Hakları ve İnsan Sağlığı Denetim Servisi (Rospotrebnadzor) Başkanı Anna Popova, COVID-19’un günümüzde mevsimsel solunum yolu hastalıkları arasındaki yerini aldığını söyledi. Ancak Popova’ya göre, virüsün gelecekteki mutasyonlarının etkileri hakkında öngörüde bulunmak mümkün değil.
Popova, Rusya 1 Televizyon Kanalı’na (VGTRK) yaptığı açıklamada, “Bugün itibarıyla Kovid, mevsimsel solunum yolu virüsleri listesinde kendine bir yer edindi. Ancak herhangi bir mutasyonun, herhangi bir değişikliğin virüsün özelliklerine nasıl yansıyacağını hiç kimse öngöremez” dedi.
Popova, kurumun ülkede görülen tüm toplu vaka kümelerinin yüzde 98’ini analiz ettiğini, bunun da herhangi bir yeni veya bilinmeyen tehdidin gözden kaçırılmaması açısından önemli olduğunu ifade etti.
Koronavirüs hâlâ ciddi bir tehdit
Rusya Sağlık Bakanlığı’na bağlı Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Ulusal Araştırma Merkezi Direktörü Aleksandr Gintsburg ise koronavirüsün tehlikesini yitirmediğini vurguladı.
Gintsburg, “Bu enfeksiyonun daha az tehlikeli hale gelmemesinin basit bir nedeni var: İnsanlar hâlâ Kovid nedeniyle hayatını kaybediyor. Ayrıca bu virüsle enfekte olan kişiler 2-3, hatta bazı durumlarda 4 ay boyunca büyük oranda bağışıklık sistemi yetersizliği yaşıyor” diye konuştu.
Kalıcı sağlık sorunlarına yol açabiliyor
Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko da koronavirüsü atlatan bireylerde endokrin, kardiyovasküler ve nörolojik hastalıkların daha sık görüldüğünü belirtti.
Muraşko, “Yeni koronavirüs enfeksiyonunu atlatan insanların karşılaştığı durumlar arasında daha sık rastlanan endokrin hastalıklar, kalp-damar rahatsızlıkları ve çeşitli nörolojik hastalıklar yer alıyor. Ayrıca romatizmal komplikasyonlara bağlı bazı hastalıklar da görülüyor” ifadelerini kullandı.