Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb: AB liderleri, Rusya Devlet Başkanı ile ne zaman temas kurulacağını tartışmaya başladı.
Avrupa Birliği (AB) liderlerinin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile olası temasın ne zaman ve nasıl kurulacağına ilişkin değerlendirmelere başladığı bildirildi. Açıklama, Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb’dan geldi.
Stubb, konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, “Genel olarak bir noktada temas kurulması gerektiği konusunda hemfikiriz, ancak bunun koordineli bir şekilde yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle şimdilik kesin bir tarih veremem. Kimin temas kuracağı, hangi formatta olacağı ve kimlerin sözcü olacağı gibi konuların nasıl koordine edileceğine bakacağız” dedi. Açıklamanın görüntülü yayını, Finlandiya medyası tarafından canlı olarak aktarıldı.
Stubb’a göre bu değerlendirme, geçtiğimiz günlerde düzenlenen “gönüllüler koalisyonu” toplantısı sırasında gündeme geldi.
27 Mart’ta Paris’te düzenlenen söz konusu zirvede, Ukrayna’ya güvenlik garantileri ve bu ülkeye olası “barış gücü” konuşlandırılması da dahil olmak üzere çeşitli konular ele alındı. Toplantıya Avrupa Birliği’nden (AB) devlet başkanları ve başbakanlar olmak üzere 28 ülke liderinin yanı sıra, Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu başkanları ile NATO Genel Sekreteri de katıldı. Avusturya, Avustralya ve Kanada ise zirvede büyükelçi düzeyinde temsil edildi.
Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 6 Mart’ta yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya yabancı barış gücü konuşlandırılmasına yönelik herhangi bir uzlaşma imkânı bulunmadığını belirtti. Lavrov, böyle bir konuşlanma durumunda Batı’nın barışçıl çözüm şartlarını müzakere etmeyeceğini, çünkü bu birliklerin sahada fiili durum yaratacağını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı daha önce de bazı AB ülkelerinin Ukrayna’ya barış gücü gönderme planlarını, Kiev’in gerçek dışı beklentilerini körüklemeyi amaçlayan “provokatif bir adım” olarak nitelendirmişti.
Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Basın Bürosu ise daha önce Batı’nın Ukrayna’nın savaş kapasitesini yeniden inşa etmek için yaklaşık 100 bin kişilik sözde bir barış gücü kontenjanı konuşlandıracağını açıklamıştı. SVR, bu durumun Ukrayna’nın fiilen işgal edilmesi anlamına geleceğini savunuyor.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da yaptığı açıklamada, barış gücü konuşlandırılmasının yalnızca çatışma taraflarının rızasıyla mümkün olabileceğini belirterek, “Ukrayna’da barış gücü konuşlandırılması için konuşmak şu aşamada erken” demişti.