Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, bazı dünya liderlerinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gizli görüşmeler yaptığını söyledi.
Vucic, bu açıklamayı YouTube’da yayınlanan bir röportajda blog yazarı Mario Nawfal’a verdi. Vucic, “Putin’i üç yıldır görmedim. Ama onların birçoğu onunla gizlice konuştu. Putin’le gizlice görüşen en az iki dünya liderini bizzat biliyorum” dedi.
Sırp lider, 9 Mayıs’ta yapılması planlanan görüşmenin son üç buçuk yıl içindeki ilk yüz yüze buluşma olacağını vurguladı.
Vucic, “Bu, bizim çok samimi, çok dürüst ve sözümüze sadık olduğumuzu gösteriyor. Biz, söylediğimizi yaparız. Diğerleri için bu her zaman geçerli değil” diye konuştu.
Kremlin ile yapılacak zirveye dair bilgi, mart ayı sonunda Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Maksim Oreşkin tarafından açıklanmıştı.
7 Mart’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi yapan Vucic, Zafer Bayramı’nın 80. yıl dönümü törenine katılacağını teyit etmiş ve törene katılmak üzere Sırp askerlerinden bir birliği de Moskova’ya göndereceğini belirtmişti.
Vucic: Yugoslavya’yı çoğunlukla biz kurtardık, ama SSCB de yardım etti
Cumhurbaşkanı Vucic, Yugoslavya’nın Nazi işgalinden kurtulmasında Sırp ordusunun büyük rol oynadığını, ancak Kızıl Ordu’dan da destek alındığını belirtti.
Blog yazarı Mario Nawfal’a konuşan Vucic, “Ağır bedeller ödedik. Kızıl Ordu’dan yardım aldık, ama asıl olan bizim ordumuzdu” dedi.
Devlet Başkanı, ülkenin yalnızca Nazi Almanyası değil, Hırvat Ustaşa birliklerinin saldırılarından da ciddi kayıplar verdiğini hatırlattı. O dönemin olaylarını “Sırp halkına karşı bir soykırım” olarak nitelendirdi.
Yugoslavya’nın Nazi işgalinden kurtarılması sürecinde Sovyetler Birliği, Yugoslavya ve Bulgaristan orduları birlikte görev almıştı. Bu dönemin en önemli harekâtı, Almanlar ve müttefiklerinin yenilgiye uğratıldığı Belgrad Stratejik Taarruz Harekâtı olmuştu. Kızıl Ordu’nun bu süreçteki kayıpları 35 bin ölü, yaralı ve kayıptan oluşurken; yalnızca Belgrad’ın kurtarılmasında yaklaşık bin Sovyet askeri hayatını kaybetmiş, yaklaşık üç bin Yugoslav da yaşamını yitirmişti. Bu bilgiyi Rusya Askeri Tarih Derneği Bilimsel Direktörü Mihail Myagkov paylaşmıştı.