Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bazı Amerikan şirketlerinin bu yıl St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’na (SPIEF) katılmayı planladığına ilişkin haberlerin ardından açıklamalarda bulundu. Peskov, Avrupa ve ABD’den çok sayıda şirketin geçmiş yıllarda da foruma ilgi gösterdiğini ancak bunun kamuoyuna yansıtılmadığını söyledi.
Peskov, “Avrupa ve ABD’den gelen yabancı şirketler önceki yıllarda da SPIEF’e ilgi gösteriyordu. Ancak malum sebeplerle bu ilgilerini açıkça ifade etmekten kaçınıyorlardı. Buna rağmen birçok şirketin ilgisi devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Peskov’un açıklamaları, “Roscongress” Vakfı’nın, bazı Amerikan şirketlerinin SPIEF 2025’e katılmak istediğini duyurmasının ardından geldi. Vakfın verdiği bilgiye göre, Kremlin Dış Politika Danışmanı ve SPIEF Organizasyon Komitesi İcra Sekreteri Anton Kobyakov ile Amerikan Ticaret Odası’nın Rusya’daki Başkanı ve CEO’su Robert Agee arasında bir görüşme gerçekleşti. Görüşmede, Rusya ile ABD arasındaki iş birliği fırsatları ve Amerikan şirketlerinin foruma olası katılımı değerlendirildi.
Kremlin Sözcüsü, bu yılki forumun son yılların en yüksek katılımlı etkinliği olup olmayacağı yönündeki soruya yanıt verirken, bazı şirketlerin forumu kamuoyuna açıklamadan takip etmeyi tercih ettiğini belirtti.