Rusya Merkez Bankası, 500 rublelik banknotun güncellenmiş tasarımı üzerinde çalışmaya başladı. 2026 yılında ise 10 ve 50 rublelik banknotların tasarım süreci başlatılacak. Konuya ilişkin açıklama, Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Sergey Belov tarafından Interfaks haber ajansına yapıldı.
Belov, 10, 50 ve 500 rublelik modernize edilmiş banknotların tedavüle girme tarihlerinin ertelendiğini hatırlattı. Belov, “Bu, banknot geliştirme yaklaşımımızı değiştirmemizden kaynaklandı. Sembollerin seçilme sürecini daha şeffaf hale getirdik. Bu banknotları 2028 yılına kadar piyasaya sürmeyi planlıyoruz” dedi.
Belov, 1000 rublelik banknotun yenilenmiş tasarımının ise 2025 yılı sonuna kadar tanıtılacağını belirtti.
Belov, “Çalışmalar sürüyor. Goznak ve Rusya Merkez Bankası’nın sanatçıları bu banknotun eskizlerini hazırladı. Nihai kararı Rusya Merkez Bankası Yönetim Kurulu verecek. Banknotu yıl sonuna kadar tanıtmayı planlıyoruz” diye konuştu.
Belov, Merkez Bankası’nın 5 ve 10 rublelik madeni paraların basımından vazgeçmeyeceğini ve bu nominal değerlerdeki kağıt paraların basımının artırılmasının planlanmadığını da vurguladı.
Belov, “5 ve 10 rublelik madeni paraların basımını durdurmayı düşünmüyoruz. Hem madeni para basımı hem de bu nominaldeki banknotların basımı devam edecek. Bu banknotlara talep olduğunu görüyoruz. Şu anda 5 ve 10 rublelik banknotlar planlanan miktarda basılıyor, bu nedenle üretimin artırılmasına gerek yok” dedi.
Belov, Rusya’da tıpkı dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi madeni paraların halkın elinde birikmesi sorununu da kabul etti.
Belov, “Evet, bu sorun var ve küresel bir mesele. Bu nedenle yılda iki kez ‘Madeni Para Haftası’ kampanyası düzenliyoruz. Bu kampanya önümüzdeki hafta tüm Rusya’da başlayacak. Umuyoruz ki, ellerinde bozuk para biriken vatandaşlar bankalara ya da zincir mağazalara giderek bu paraları kağıt para ile değiştirebilir. Kampanyaların ne kadar etkili olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz yıl bu şekilde 320 milyon ruble yeniden dolaşıma kazandırıldı” ifadelerini kullandı.