Türkiye’nin limon ihracatını durdurma kararının ardından gözler Rusya’daki fiyatlara çevrildi. Ancak uzmanlar, bu durumun tüketiciye yansımayacağını belirtiyor.
Türkiye’nin 8 Nisan itibarıyla limon ihracatını durdurma kararının ardından, bu durumun Rusya’daki fiyatlara etkisi gündeme geldi. Ancak sektör temsilcileri, tüketicinin bu durumdan etkilenmeyeceği görüşünde.
Agro and Food Communications yönetici ortağı İlya Bereznyuk, RT’ye yaptığı açıklamada, Türkiye’nin limon ihracatını durdurmasının Rusya’daki fiyatlar üzerinde etkili olmayacağını söyledi. Bereznyuk, “Türkiye dışında Rusya’ya limon tedarik eden Arjantin, Güney Afrika, Çin, Mısır, Fas, Özbekistan, Brezilya, Meksika ve Uruguay gibi ülkeler var. Türkiye’den ithalatın durması durumunda, dağıtımcılar ve perakende zincirleri bu ülkelerden tedariki artırabilir” dedi.
Bereznyuk’a göre, Türkiye’den limon ithalatı genellikle ekim sonu ile nisan başı arasındaki dönemi kapsıyor. Bu nedenle, ihracatın durdurulmasının yıllık tedarik planlamalarıyla örtüştüğünü belirtti. Ancak, limon ithalatının tamamen durması halinde, Rusya’nın diğer ülkelerden ithalatı artırması gerekeceğini ve bu durumun tüketici fiyatlarında ciddi değişimlere neden olabileceğini de sözlerine ekledi.
Türkiye Ticaret Bakanlığı, Mersin, Adana ve Hatay gibi illerde meydana gelen don olayları ve iç piyasadaki talebi karşılamak amacıyla 8 Nisan’dan itibaren limon ihracatının durdurulacağını duyurmuştu.
Türkiye, narenciye ihracatında en fazla limon ve mandalina gönderiyor. Bu iki ürün, toplam ihracatın yüzde 70’ini oluştururken, portakal ise yüzde 15’lik payla ikinci sırada yer alıyor. Türkiye’nin limon ihracatında başlıca alıcılarından biri ise geleneksel olarak Rusya.