Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) nezdindeki Daimî Temsilcisi Nikolay Platonov, ülkesinin önümüzdeki hafta yapılması planlanan genel konsey danışma toplantısına katılacağını bildirdi. Toplantı, DTÖ Genel Konsey Başkanı Saker Abdullah Almokbel’in çağrısıyla düzenlenecek ve gümrük vergilerinin çok taraflı ticaret sistemi üzerindeki etkileri ele alınacak.
RIA Novosti’ye konuşan Platonov, Rusya’nın bu görüşmelere katılıp katılmayacağı sorusuna, “Planlıyoruz” yanıtını verdi.
Geçtiğimiz salı günü DTÖ Sözcüsü, genel konsey başkanının, gümrük vergilerinin çok taraflı ticarete etkilerine dair üyelerle danışmalarda bulunacağını açıklamıştı.
Öte yandan DTÖ’nün Uyuşmazlıkların Halli Organı’nda, ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve başlamasından bu yana ABD’ye karşı beş farklı vergi davası açıldı. Bu bilgi, DTÖ Resmî Sözcüsü Jessica Hermosa tarafından RIA Novosti’ye verildi.
Trump, 2 Nisan’da, diğer ülkelerden yapılan ithalata yönelik “karşılıklı” gümrük vergileri uygulanmasını öngören bir kararname imzaladı. Asgari vergi oranı yüzde 10 olarak belirlendi. Ancak ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi’nin açıklamasına göre, çoğu ülke çok daha yüksek oranlarla karşı karşıya kalacak. Bu oranlar, ABD’nin ilgili ülkeyle olan ticaret açığı göz önünde bulundurularak hesaplandı. Örneğin Avrupa Birliği’nden gelen ürünler için vergi oranı yüzde 20 olarak belirlendi. Trump, bu adımın “ABD’nin ekonomik bağımsızlık bildirisi” niteliği taşıdığını ve trilyonlarca dolarlık gelirin devlet borcunu azaltmak için kullanılabileceğini savundu.
Uyuşmazlıkların Halli Organı, DTÖ üyeleri arasında çıkan anlaşmazlıkların görüşülmesi için oluşturulmuş bir platform olarak faaliyet gösteriyor. İki taraf arasında yürütülen müzakereler sonuçsuz kalırsa, taraflar 60 gün sonra üç uzmandan oluşan bir heyet kurarak karar alınmasını talep edebiliyor. Ancak bu kararlar bağlayıcı değil. Teorik olarak bu kararlar, 2019 yılından beri ABD’nin yeni hakem atamalarını engellemesi nedeniyle çalışmayan temyiz organında itiraz edilebilir. Mevcut durumda DTÖ’nün bu kararları taraflara dayatma yetkisi bulunmuyor.
Mart ayında, ABD 85’inci kez DTÖ Temyiz Organı’nın yeni üyelerinin seçilmesine yönelik 130 ülkenin teklifini reddetti. Temyiz Organı, 2019 Aralık ayından bu yana yeni hakem atanamaması nedeniyle çalışamaz durumda. Üyeler, iki yıl önce yapılan 12. Bakanlar Konferansı’nda sistemin işleyişinin yeniden sağlanması konusunda mutabık kalmıştı.