Bauman Moskova Devlet Teknik Üniversitesi bünyesindeki “Dijital Malzeme Bilimi: Yeni Malzemeler ve Maddeler” NTI Merkezi, otomobiller ve insansız hava araçlarında kullanılmak üzere parçaların ömrünü artıracak süper plastikler geliştiriyor.
Merkezin Direktörü Yevgeniy Aleksandrov, RIA Novosti haber ajansına yaptığı açıklamada “Bauman Moskova Devlet Teknik Üniversitesi bünyesindeki NTI Merkezi, otomobiller ve insansız hava araçları için süper plastiklerin geliştirilmesine başladı. Bu malzemeler, korozyona uğramadıkları ve metallere göre daha dayanıklı oldukları için parça ömrünü uzatacak” dedi.
Geliştirilen malzemelerin termoplastik türünden olduğunu açıklayan Aleksandrov, “Bu tür plastikler, örneğin otomobil tamponlarının üretiminde kullanılıyor. Metalden daha uzun ömürlüler çünkü korozyona uğramıyorlar. Ayrıca, kırılgan olan geleneksel epoksi reçinelere göre daha güvenliler” ifadelerini kullandı.
Aleksandrov, bazı otomobil üreticilerinin metal parçaların yerine plastik parçalar kullanmaya başladığını belirtti ve “Ancak bu durum otomobil üretiminde kaliteyi olumsuz etkilemiyor” diye konuştu.
Aleksandrov’un aktardığına göre, bu tür plastik malzemelere demiryolu sektöründen de talep geliyor. Aküyle çalışan hafif lokomotiflerin üretimi gibi daha gelişmiş ulaşım çözümleri için kullanılması planlanıyor. Bununla birlikte, insansız deniz araçları için de özel malzemelerin geliştirilmesine yönelik araştırmalar yürütülüyor.