Rusya Dışişleri Bakanlığı İkinci BDT Dairesi Direktörü Aleksey Palişçuk, Kiev’in enerji altyapılarına yönelik saldırılar konusundaki moratoryumu 60’tan fazla kez ihlal ettiğini belirtti.
Palişçuk, RIA Novosti’ye yaptığı açıklamada, “Kiev rejimi gerçekten de, 18 Mart’ta Rusya ve ABD liderleri tarafından kabul edilen ve daha sonra Zelenskiy tarafından da desteklenen enerji tesislerine yönelik saldırıların 30 gün süreyle durdurulmasına ilişkin moratoryumu ağır şekilde ihlal ediyor. Bu anlaşmanın sağlanmasından bu yana Ukrayna tarafı moratoryumu 60’tan fazla kez ihlal etti” dedi.
Palişçuk, Rus enerji altyapılarına yönelik saldırı girişimlerinin her gün ve günde birkaç kez gerçekleştirildiğini de vurguladı.
24 Mart’ta Riyad’da, Rusya ile ABD’nin teknik ekiplerinin katıldığı ve 12 saatten uzun süren bir uzmanlar toplantısı düzenlendi. Bu toplantıda iki ülke temsilcileri, Rusya ve Ukrayna’daki enerji altyapılarına yönelik saldırılara dair geçici bir moratoryum ilan edilmesi konusunda mutabakata vardı.
Aynı zamanda taraflar, ticari gemilerin askeri amaçlarla kullanılmasının önlenmesi ve deniz taşımacılığının güvenliğinin sağlanmasını öngören Karadeniz Girişimi’nin uygulanması konusunda da anlaşmaya vardı.
Geçtiğimiz çarşamba günü Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kiev’in altyapı tesislerine saldırılara dair moratoryuma fiilen hiç katılmadığını söyledi.
Dışişleri Bakanlığı Karadeniz girişimi müzakerelerinin detaylarını açıkladı
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova ile Washington’un Karadeniz girişimi kapsamında Tolyatti-Odessa amonyak boru hattının yeniden devreye alınmasını müzakere etmediğini bildirdi.
Aleksey Poliçuk, Rusya ile ABD arasında yürütülen yeni Karadeniz girişimi görüşmelerinde Tolyatti-Odessa hattının yeniden faaliyete geçirilmesinin gündeme gelmediğini söyledi.
Poliçuk, Tolyatti-Odessa amonyak boru hattının yeniden çalıştırılmasının, 2022 yılında İstanbul’da varılan tahıl anlaşmasının önemli unsurlarından biri olduğunu hatırlattı. Ancak Kiev’in bu anlaşmayı sabote ettiğini ve “şantaj ve baskı aracı olarak kullanmaya çalıştığını” belirten Poliçuk, Haziran 2023’te ise boru hattının Ukrayna tarafından havaya uçurulduğunu ifade etti.
Poliçuk, “Riyad’daki ABD ile müzakerelerde, hattın onarımı ve yeniden çalıştırılması konusu gündeme gelmedi. Şu anda, gübre üretiminde kritik öneme sahip olan Rus amonyağının ihtiyaç sahibi ülkelere ulaştırılması için başka yollar kullanılmakta” dedi.