Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasındaki diyaloğun ön koşulsuz ve dikte olmadan sürdüğünü belirtti. Lavrov, ABD’nin Ukrayna’daki toprak meselelerinin uzun vadeli çözüm açısından ele alınması gerektiğinin farkında olduğunu da ifade etti.
Antalya Diplomasi Forumu’nda konuşan Lavrov, “Rusya ile ABD’nin iyi ilişkiler kurmasında kötü bir yan yok. Şu anda bizimle Trump yönetimi arasında yaşananlar esasen oldukça sıradan: Taraflar birbirleriyle konuşuyor, dikte yok, ön koşul yok, sadece konuşuyoruz” dedi.
Bakan, Rusya ile ABD arasındaki ilişkilerde olumlu adımlar için hâlâ potansiyel bulunduğunun altını çizdi.
Lavrov, iki ülkenin ilişkilerin normalleştirilmesini ele aldığını, bu çerçevede büyükelçiliklerin çalışma koşulları, vize düzenlemelerinin yeniden eski haline getirilmesi ve özellikle Birleşmiş Milletler’in (BM) New York’taki merkezinde gerçekleştirilecek etkinliklere katılacak diplomatlara yönelik vize sürecinin yıllar sürmemesi gerektiğinin görüşüldüğünü söyledi.
Lavrov, “Ortak projeleri hangi alanlarda ele alabileceğimizi ve hayata geçirebileceğimizi de görmek istiyoruz. Bu, Amerikalıların önerisiydi. Ekonomi ve çatışmaların çözümü gibi alanlarda iş birliği tekliflerine biz hiçbir zaman karşı çıkmadık” dedi.
Kremlin ile Beyaz Saray arasında Riyad’da yapılan görüşmelerde yalnızca Ukrayna değil, Orta Doğu barışı ve İran nükleer programı gibi bölgesel konuların da gündeme geldiğini belirten Lavrov, “Orada da ifade ettiğim gibi: Herhangi bir çatışmanın, Ukrayna dahil, uzun vadeli çözümünün tek yolu, temel nedenlerin ortadan kaldırılmasıdır. Başkan Trump, şimdiye kadar Batılı liderler arasında bu konuda açık ve net şekilde Ukrayna’nın NATO’ya dâhil edilmesinin bir hata olduğunu dile getiren ilk ve tek liderdir. Bu, temel nedenlerden biridir” dedi.
Lavrov ayrıca, ABD Başkanı’nın özel temsilcisi Steve Witkoff’un da aralarında bulunduğu Amerikalı yetkililerin, toprak meselesinin uzun vadeli çözüm kapsamında ele alınması gerektiğini kamuoyu önünde dile getirdiğini hatırlattı.
Lavrov, ABD ile Ukrayna arasında 30 günlük geçici ateşkes konusunda varılan mutabakatların da, gelecekte NATO ve toprak meselelerinin çözülmesi gereği dikkate alınarak tartışıldığını belirtti. Kiev’in ise şu anda bu konuları gündeme getirmemeyi tercih ettiğini ifade etti.
Moskova ile Pekin ilişkilerinin Rusya-ABD diyalogunda gündeme gelip gelmediği yönündeki soruya Lavrov, “Amerikalılarla olan hiçbir temasımızda –ister telefon görüşmesi olsun, ister yüz yüze toplantı– bu konu gündeme gelmedi, ima dahi edilmedi” yanıtını verdi.
Lavrov, “Bence Başkan Trump ve ekibinin hayli zengin bir hayat tecrübesi var. Hayat tecrübesi olan birisi için siyaset yapmak çok daha kolaydır. Hayatı bilen insanlar, Rusya ile Çin arasındaki ilişkilere çomak sokmayı asla düşünmez” diye konuştu.