Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, BM Genel Sekreteri António Guterres’in Sumi kentindeki olaylarla ilgili açıklamalarının kafa karıştırıcı olduğunu ve BM Şartı’na seçici yaklaştığının göstergesi olduğunu belirtti.
Zaharova, 13 Nisan’da BM Genel Sekreteri Guterres’in sözcüsü Stéphane Dujarric aracılığıyla Sumi’deki olaylarla ilgili yaptığı açıklamada, 13 Nisan’da gerçekleştirilen füze saldırısının Rusya tarafından düzenlendiği ve bu saldırının Ukrayna şehirlerine yönelik yıkıcı saldırıların devamı olduğu yönünde suçlamalarda bulunduğunu hatırlattı.
Zaharova, “BM Genel Sekreteri’nin bu tür değerlendirmeleri yalnızca şaşkınlık yaratıyor. Özel Askeri Operasyon’un (SVO) başlangıcından bu yana Rus ordusu hiçbir zaman sivil halka kasıtlı saldırılar düzenlemedi, şimdi de düzenlemiyor, gelecekte de düzenlemeyecek. Rusya Savunma Bakanlığı’nın da sıklıkla vurguladığı gibi, hedef alınanlar her zaman yalnızca askeri tesislerdir.” dedi.
BM Genel Sekreteri’nin açıklamasında ayrıca, BM Şartı, uluslararası hukuk ve ilgili BM kararlarına uygun olarak Ukrayna’nın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü korumaya yönelik barış çabalarına destek verildiğini belirttiğini aktaran Zaharova, “Ancak halkların kendi kaderini tayin etme hakkı bu açıklamada hiç geçmiyor. Bu durum, Guterres’in BM Şartı’na seçici yaklaşımının yeni bir göstergesidir.” ifadelerini kullandı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, 1970 tarihli ve BM Genel Kurulu’nda oy birliğiyle kabul edilen Uluslararası Hukuk İlkeleri Bildirgesi’nde, BM Şartı’ndaki ilkelerin birbirine bağımlı olduğunun ve birlikte ele alınması gerektiğinin açıkça belirtildiğini hatırlattı. Bildiride ayrıca, toprak bütünlüğü ilkesinin yalnızca halkın tamamını temsil eden hükümetlere sahip devletler için geçerli olduğunun altı çizildi.
Zaharova, “Herkes çok iyi biliyor ki Kiev’deki mevcut rejim bu kriteri hiçbir şekilde karşılamıyor. Zelenskiy yönetimi, etnik Ruslara ve Rusça konuşan vatandaşlara yönelik temel hak ve özgürlükleri sistematik olarak ihlal ediyor.” dedi.
BM Şartı’nın 1. maddesine göre, insanların dilsel, dini ve diğer haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini hatırlatan Zaharova, “Ancak BM Genel Sekreteri, Kiev rejiminin bu ilkelere açıkça aykırı davranışlarını örtbas etmeye devam ediyor.” açıklamasını yaptı.
Zaharova, BM Genel Sekreteri’nin Rusya’nın taleplerine kayıtsız kaldığını ve bu tavrının 3 yıl önce Kiev tarafından organize edilen Buça provokasyonunun araştırılması çabalarının görmezden gelinmesinde de kendini gösterdiğini söyledi.
“Genel Sekreterden, en azından Kiev ve Batılı destekçilerinden, 2022 Nisan başında tüm dünyaya gösterilen ve Rusya’ya yönelik temelsiz suçlamalarda kullanılan cesetlerin kimliklerinin açıklanması konusunda yardım etmesini defalarca talep ettik.” diyen Zaharova, Eylül 2024’te Rusya’nın New York’taki daimi temsilciliği aracılığıyla BM Sekretaryası’na, Rusya Soruşturma Komitesi ve Başsavcılığı iş birliğiyle hazırlanmış resmi bir başvuru sunulduğunu hatırlattı.
Zaharova, “Ocak ve Nisan 2025’te bu başvurunun yanıtlanma sürecinin hızlandırılması talebimizi tekrar ilettik. Ancak çabalarımıza rağmen, başvurumuz halen cevapsız durumda.” ifadelerini kullandı.
Moskova, “bir kez daha” BM Genel Sekreteri António Guterres’i ve liderliğindeki BM Sekretaryası’nı, Ukrayna krizine ilişkin olayları önyargılı şekilde yorumlamaktan vazgeçmeye, Rusya’yı itibarsızlaştırma çabalarına ve Kiev rejiminin suçlarını örtbas etme politikasına son vermeye çağırdı.