Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Anton Alihanov, devlet başkanı Vladimir Putin başkanlığında gerçekleştirilen hükümet toplantısında yaptığı açıklamada, Segezha Group’un borç yeniden yapılandırma planının şirketin hissedarları, kredi veren bankalar ve Rusya Merkez Bankası ile mutabakatla belirlendiğini duyurdu.
Alihanov, “Kısa süre önce Segezha Group şirketler grubuna ilişkin somut projeyi değerlendirdik ve kredi verenlerle, bu grubun sahipleriyle birlikte çözüm bulmayı başardık” dedi.
Bakanın açıklamasına göre, Segezha’nın borç sorununa dair çözüm hem yeniden yapılandırmayı hem de bankaların şirket sermayesine olası katılımını içeriyor.
Alihanov, Arkhangelsk bölgesinden olan ULC şirketler grubunun da yakında benzer şekilde değerlendirileceğini belirtti. Alihanov, “ULC grubunu değerlendirmeye hazırlıyoruz. Onların da ciddi kredi yükü var. Ancak Segezha örneğinde olduğu gibi bu süreci yine başarılı bir şekilde yürütmeyi umuyoruz. Bu da yeniden yapılandırma ve bankaların olası sermaye katılımını gerektirebilir” ifadelerini kullandı.
Alihanov, Segezha planının Merkez Bankası’yla da uyum içinde olduğunu vurguladı: “Rusya Merkez Bankası’na teşekkür ederim. Segezha örneğinde bize destek verdiler, umuyorum ki aynı yaklaşımı ULC için de sergileyebileceğiz.”
Daha önce Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, hükümetin, orman endüstrisi alanında faaliyet gösteren bu iki şirketin mali toparlanmasına yönelik planları koordine ettiğini açıklamıştı. “İnterfaks” ajansının kaynaklarına göre, Segezha borç yapılandırma planı kabaca, şirketin bankalara olan borçlarının hisselere dönüştürülmesini içeriyor.
Segezha şu anda 62 milyar 760 milyon ruble değerinde ek hisse ihracı gerçekleştiriyor. Hisse başına fiyat 1,8 ruble olarak belirlenmiş durumda. Ana hissedar olan AFK Sistema’nın 50 milyar rubleye kadar değerinde hisse alması planlanıyor. Kalan 60 milyar rublelik kısmı ise Sberbank, VTB, Alfa-Bank ve MKB gibi kredi veren bankalar tarafından satın alınabilir. Bu sayede şirket bankalara olan borcunun bir bölümünü kapatmayı hedefliyor.
Bu planın yürürlüğe girmesi için şirket ile bankalar, Merkez Bankası’yla birlikte düzenleyici kurumların sermaye yeterliliği ve rezerv gereklilikleri gibi kurallarda esneklik sağlanması konusunu değerlendiriyor.
Geçtiğimiz hafta VTB Başkanı Andrey Kostin, bankasının Segezha ile temasta olduğunu doğrulamış, ancak yeniden yapılandırma formuna dair henüz nihai bir karar alınmadığını belirtmişti.