Rusya’da 8-14 Nisan 2025 tarihleri arasındaki enflasyon oranı, bir önceki haftaya kıyasla yavaşlayarak yüzde 0,11 olarak kaydedildi. Daha önce 1-7 Nisan haftasında bu oran yüzde 0,16, 25-31 Mart döneminde ise yüzde 0,20 olmuştu. Yılın başından bu yana fiyat artışı yüzde 2,99’a, nisan ayının ilk iki haftasındaki artış ise yüzde 0,27’ye ulaştı.
Federal İstatistik Kurumu’nun (Rosstat) verilerine göre, nisanın ilk 14 gününde kaydedilen haftalık fiyat değişimleri esas alındığında, yıllık enflasyon oranı yüzde 10,34 ile mart ayı sonunda kaydedilen seviye ile aynı kaldı. Bu oran, Rusya Merkez Bankası’nın haftalık veriler üzerinden yaptığı hesaplamalara dayanıyor. Öte yandan Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nın nisan ayı günlük ortalama fiyat hareketlerinden yola çıkarak yaptığı hesaplamada ise yıllık enflasyon yüzde 10,38’e yükseldi.
8-14 Nisan döneminde meyve ve sebze grubunda fiyatlar yüzde 1,1 oranında arttı. Bu artış, bir önceki hafta kaydedilen yüzde 0,9’luk artıştan daha yüksekti. En fazla artış görülen ürünler arasında yüzde 4,6 ile lahana, yüzde 3,5 ile patates, yüzde 3,4 ile pancar, yüzde 2,6 ile havuç ve yüzde 2 ile soğan yer aldı. Elma fiyatları yüzde 0,9, salatalık fiyatları ise yüzde 0,5 oranında artarken, muz ve domates fiyatları sırasıyla yüzde 0,9 ve yüzde 0,6 oranında düştü.
Aynı dönemde dana eti ve buğday ekmeği fiyatlarında yüzde 0,4 artış görüldü. Domuz eti, sosis çeşitleri, kurabiyeler ve tuz gibi ürünlerin fiyatlarında ise yüzde 0,3 oranında artış yaşandı. Öte yandan, yumurta fiyatlarında yüzde 1,6, tavuk etinde yüzde 0,8 ve buğday ununda yüzde 0,3 oranında düşüş kaydedildi.
Gıda dışı ürünlerde ise özellikle televizyon, akıllı telefon ve elektrikli süpürge gibi elektronik cihazların fiyatlarında sırasıyla yüzde 1,2, yüzde 1,1 ve yüzde 0,8 oranlarında düşüş yaşandı. Benzin ve dizel yakıt fiyatlarında ise yüzde 0,1 oranında artış görüldü.
Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nın “Güncel Fiyat Durumu” başlıklı değerlendirmesinde, 8-14 Nisan haftasında genel enflasyonun önceki haftaya kıyasla yavaşlayarak yüzde 0,11’e gerilediği, ancak gıda fiyatlarında artışın sürdüğü belirtildi. Meyve-sebze grubundaki artış yüzde 1,09 olurken, diğer gıda ürünlerinde fiyat artışı yüzde 0,11 olarak gerçekleşti. Gıda dışı ürünlerde ise fiyatlar ortalama yüzde 0,04 oranında geriledi. Hizmet sektöründeki fiyat artışı da yavaşlayarak yüzde 0,21 oldu.
Rusya Merkez Bankası (CBR), 21 Mart 2025’te politika faizini yüzde 21 seviyesinde sabit tutmuştu. Banka, enflasyondaki düşüşün hızı ve kalıcılığına yönelik değerlendirmelere devam edeceğini belirtmiş, hedeflenen seviyeye ulaşılması için gerekirse faiz artışına gidilebileceği uyarısında bulunmuştu.
CBR, mart ayında yayımladığı değerlendirmede 2025 yılı için enflasyonun yüzde 7-8 aralığında gerçekleşeceği tahminini koruduğunu, 2026 yılı hedefinin ise yüzde 4 olduğunu açıklamıştı. Mart ayı sonunda yıllık enflasyonun yüzde 10,6’ya ulaşması bekleniyordu, ancak şu anki veriler bu seviyenin altında bir enflasyona işaret ediyor. Banka, yıllık enflasyondaki zirvenin nisan-mayıs döneminde yaşanacağını öngörmüştü.
Nisan ayı başında Interfaks ajansı tarafından yapılan bir anket sonucunda ekonomistlerin 2025 yılına ilişkin ortalama enflasyon beklentisi yüzde 7,1 olarak belirlendi. Bu oran, mart ayındaki beklenti ile aynı seviyede kaldı. 2026 yılına ilişkin beklenti ise yüzde 4,9’a yükseldi.