Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın Avrupa ve Ukrayna’dan beklentisinin, çatışmanın barışçıl yollarla çözümüne yönelik bir yaklaşım olduğunu belirtti. Ancak Avrupa’nın halen savaşı sürdürme yanlısı tutum sergilediğini söyledi.
Peskov, bu açıklamayı gazetecilere yaptığı değerlendirmede dile getirdi. Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Ukrayna’nın temaslarının ardından Kremlin’in beklentilerine dair sorulan soruya yanıt veren Peskov, “Avrupalıların ve Ukraynalıların barışçıl çözüm arayışına yönelmesini elbette beklerdik. Ne yazık ki, Avrupa’dan gördüğümüz tutum, savaşın devam ettirilmesi yönünde” dedi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin ofis şefi Andriy Yermak, perşembe günü yaptığı açıklamada Paris’e ulaştığını, burada ABD temsilcileriyle bir araya geleceğini duyurmuştu. Yermak, ziyaret kapsamında Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık gibi “İstekliler Koalisyonu” ülkeleriyle ikili görüşmelerin de planlandığını söylemişti.
Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 27 Mart’ta Paris’te düzenlenen “İstekliler Koalisyonu” zirvesinin ardından yaptığı açıklamada, koalisyon üyesi bazı ülkelerin Ukrayna’ya “caydırıcı kuvvetler” göndermeyi planladığını bildirmişti. Macron, bu Fransız-İngiliz inisiyatifinin Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin yerini almayacağını ve söz konusu birliklerin barış gücü olmayacağını vurgulamıştı. Bu birliklerin amacının Rusya’yı caydırmak olduğunu, Ukraynalılarla birlikte belirlenen stratejik noktalara konuşlandırılacaklarını ifade etmişti. Macron, planın hayata geçirilmesi için tüm ülkelerin onayının gerekli olmadığını da belirtmişti.
Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Basın Bürosu daha önce Batı’nın Ukrayna’nın savaş kabiliyetini yeniden inşa etmek amacıyla ülkede yaklaşık 100 bin kişilik sözde barış gücü konuşlandırmayı planladığını duyurmuştu. SVR, bunun Ukrayna’nın fiilen işgali anlamına geleceğini savunmuştu. Kremlin Sözcüsü Peskov da bu konuda yaptığı açıklamalarda barış gücü birliklerinin ancak çatışan tarafların onayıyla konuşlandırılabileceğini ifade etmişti. Peskov, şu aşamada Ukrayna topraklarında barış gücü varlığını konuşmanın erken olduğunu dile getirmiş, Rusya’nın bu konudaki tavrına dair yapılan yorumları ise yanıtsız bırakmıştı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da 6 Mart’ta yaptığı açıklamada, yabancı barış gücü birliklerinin Ukrayna’ya yerleştirilmesi konusunda bir uzlaşma zemini görmediklerini belirtmişti. Lavrov, böyle bir adımın Batılı ülkelerin barışçıl çözüm yollarını görüşmek istememesine neden olacağını ve bu birliklerin sahada “olgu yaratacağını” ifade etmişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı da bazı Avrupa Birliği ülkelerinin Ukrayna’ya “barış gücü” göndermeye yönelik planlarını, Kiev yönetiminde sağlıksız umutlar uyandırmaya yönelik bir provokasyon olarak nitelendirmişti.