Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmede, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna krizini çözme hedefini aktardı. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Washington, tüm taraflara sunduğu anlaşma çerçevesinin olumlu karşılandığını belirtti.
Bakanlık açıklamasında, “Rubio, ABD heyetinin Paris’te Rus delegasyonu ve Avrupa’daki müttefiklerine ilettiği mesajı Lavrov’a da iletti: Başkan Trump ve ABD bu savaşın sona ermesini istiyor.” denildi.
Açıklamada, ABD’nin “tüm taraflara sürdürülebilir ve kalıcı bir barış için anlaşma çerçevesi sunduğu” vurgulandı. Paris’te sunulan ABD önerilerine gelen olumlu yaklaşımın barışın mümkün olduğunu gösterdiği ifade edilerek, “Eğer tüm ülkeler anlaşmaya varma konusunda kararlı olursa barış sağlanabilir.” değerlendirmesinde bulunuldu.
Dışişleri Bakanı Rubio, Paris’e Ukrayna’da barış sağlama hedefiyle geldiğini söyledi.
“Paris’e tek bir hedefle geldim: Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı sonlandıracak gerçekçi ve uygulanabilir çözümler sağlamak.” diyen Rubio, açıklamasını sosyal medya platformu X üzerinden yaptı.
Rubio, ABD Başkanı’nın özel temsilcisi Steve Witkoff ile birlikte Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile çalışma yemeğinde bir araya geldi.
Lavrov ve Rubio telefonda Ukrayna krizini görüştü
Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan görüşme ile ilgili yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:
“Sergey Lavrov ile Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Marco Rubio, 17 Nisan’da bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Paris’te bulunan Rubio, ABD Başkanı’nın Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile birlikte burada Ukrayna, Fransa ve çeşitli Avrupa ülkelerinin temsilcileriyle yaptığı temaslar hakkında bilgi verdi. Bu temasların, Washington ile Moskova arasında sürdürülen istişarelerin genel çerçevesine uygun olduğu, bu bağlamda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Witkoff arasında kısa süre önce Sankt-Peterburg’da gerçekleşen görüşmeyle de bağlantılı olduğu vurgulandı.
Sergey Lavrov, Moskova’nın Ukrayna krizinin temel nedenlerini kalıcı biçimde ortadan kaldırmaya yönelik ABD’li muhataplarıyla ortak çalışmayı sürdürmeye hazır olduğunu teyit etti.
Lavrov ve Rubio, önümüzdeki hafta ABD ve Avrupa ülkelerinin Ukrayna tarafıyla planladığı görüşmeler ışığında hızlı ve doğrudan iletişimi sürdürme konusunda mutabakata vardı.”
Telegraph gazetesinin daha önceki haberine göre, Paris’teki görüşmelere Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Lammy de katıldı.
Fransa Cumhurbaşkanı’nın diplomasi danışmanı Emmanuel Bonne, sabah saatlerinde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin ofis müdürü Andriy Yermak ve Almanya ile Birleşik Krallık liderlerinin güvenlik danışmanları Jens Plötner ve Jonathan Powell ile bir araya geldi.
Görüşmelerin devamında, üç ülkenin güvenlik danışmanları, Rubio ve Witkoff ile toplantı yaptı. Günün ilerleyen saatlerinde tarafların Yermak ile yeniden bir araya gelmesi planlandı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 27 Mart’ta Paris’te düzenlenen “istekliler koalisyonu” zirvesinin ardından yaptığı açıklamada, koalisyonun bazı üyelerinin Ukrayna’ya “caydırıcı güç” göndermeyi planladığını belirtmişti. Macron, bu Fransız-İngiliz girişiminin Ukrayna ordusunun yerini almayacağını, gönderilecek güçlerin barış gücü olmayacağını ve amacın Rusya’yı caydırmak olduğunu vurgulamıştı. Bu birliklerin Ukrayna ile belirlenen stratejik bölgelerde konuşlanacağı ifade edilmişti. Macron, girişimin bazı ülkelerce desteklenmediğini ancak bunun uygulanmasına engel olmadığını da eklemişti.
Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Basın Bürosu daha önce Batı’nın Ukrayna’nın savaş kapasitesini yeniden tesis etmek için yaklaşık 100 bin kişilik sözde barış gücü konuşlandırmayı planladığını bildirmişti. SVR, bu planı Ukrayna’nın fiilen işgali olarak değerlendirmişti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise barış gücü konuşlandırılmasının ancak çatışma taraflarının onayıyla mümkün olabileceğini belirterek, “Ukrayna’da barış gücü konuşlandırmak için erken.” demişti. Peskov, Rusya’nın barış gücü konuşlandırılmasına karşı çıkıp çıkmadığına dair soruları ise yanıtsız bırakmıştı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da 6 Mart’ta yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya yabancı barış gücü konuşlandırılması konusunda uzlaşma ihtimali görmediklerini vurgulamıştı. Lavrov, böyle bir konuşlandırmanın Batı’nın barış koşullarını kabul etmeyeceğini ve sahada “fiili durumlar” yaratacağını dile getirmişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı daha önce bazı Avrupa Birliği ülkelerinin Ukrayna’ya “barış gücü” göndermeye yönelik planlarını provokatif bir girişim olarak nitelendirmişti. Bakanlık, bu girişimlerin Kiev yönetiminde “gerçeklikten kopuk beklentileri” beslediğini kaydetmişti.