Rusya, ABD pazarını kaybeden ülkeler için daha cazip bir iş ortağı hâline gelebilir. Bu değerlendirme, “Roskongress” Vakfı Direktörü Aleksandr Stuglev tarafından yapıldı.
Aleksandr Stuglev, RIA Novosti’ye verdiği röportajda, küresel ticaret dengelerinin değiştiği bir dönemde Rusya’nın ekonomik iş birliği açısından daha önemli bir konuma geldiğini vurguladı. Stuglev, “Şu anda herkes güvenilir ve istikrarlı ortaklar arıyor. Eğer bir ürün, örneğin ABD’de vergi duvarına çarparsa ya da Amerika Birleşik Devletleri’ne giremiyorsa, bu durumda bu ürün akışı dünyaya dağılacaktır. Şirketler yeni pazarlar arayacaktır. Bu bağlamda Rusya, geçmişe kıyasla onlar için daha cazip bir ortak olabilir. Bu da Rusya ile iş birliğine olan ilgiyi artırır” dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da yabancı ülkelerden ithalata “karşılıklı” gümrük vergileri uygulanmasını öngören bir kararname imzaladı. Temel gümrük vergisi oranı yüzde 10 olarak belirlendi. Ancak 9 Nisan itibarıyla 57 ülke için, ABD’nin bu ülkelerle olan ticaret açığı dikkate alınarak daha yüksek oranlar yürürlüğe girdi. Söz konusu düzenlemeyle, ticaret açığı yerine denge sağlanması hedeflendi. Bununla birlikte, 9 Nisan’da Trump yaptığı açıklamada, 75’ten fazla ülkenin karşılık vermediğini ve müzakere talebinde bulunduğunu belirterek, Çin hariç tüm ülkeler için 90 gün boyunca yüzde 10 oranındaki temel gümrük vergisinin geçerli olacağını duyurdu.