Gayrimenkul satışlarında 1 milyon ruble (yaklaşık 365 bin TL) üzeri işlemlerde nakit kullanımına yasak getiren yeni yasa tasarısının yıl sonuna kadar kabul edilebileceği açıklandı.
Yasa teklifinin sahibi ve Rusya Parlamentosu (Duma) İnşaat ve Konut Komitesi Başkan Yardımcısı Svetlana Razvorotneva, konuyla ilgili değerlendirmesinde yasa metninin halihazırda hazır olduğunu belirtti. Razvorotneva, en iyimser tahminle tasarının haziran-temmuz aylarında Duma’ya sunulabileceğini, yıl sonuna kadar da kabul edilmesinin mümkün olduğunu söyledi.
Tasarıya göre, satış bedeli 1 milyon rubleyi aşan konutlar için yalnızca banka aracılığıyla ödeme yapılabilecek. Yeni düzenleme, bu sınırın altındaki işlemler için nakit ödemeye izin veriyor.
Bu girişim, daha önce “Samolet Plus” ve “Etajı” gibi büyük oyuncuları da kapsayan 58 bölgeden şirketlerin yer aldığı Rusya Emlak Piyasası Katılımcıları Birliği tarafından gündeme getirilmişti. Dernek, yüksek meblağlı işlemlerde zorunlu olarak banka sistemi kullanılmasını önermişti.
Razvorotneva, “Bu girişimi uzun süredir sektör profesyonelleriyle tartışıyoruz ve elbette destekliyorum. En iyi ihtimalle yasa teklifini haziran-temmuz gibi sunarız, teorik olarak yıl sonuna kadar da kabul edilebilir.” dedi.
RIA Novosti tarafından elde edilen yasa tasarısı gerekçesinde, 2022 yılında gayrimenkul dolandırıcılığına ilişkin 6 bin suç işlendiği, bu sayının 2023’te 8 bine yükseldiği, vatandaşların uğradığı zararın da 32 milyar rubleden 42 milyar rubleye çıktığı bilgisi paylaşıldı. Raporda ayrıca, Rusya’daki konut alım satımlarının %10-15’inin bireyler arasında nakit olarak yapıldığı, oysa ABD, Kanada, Avrupa, Çin ve Güney Kore’de bunun büyük ölçüde banka üzerinden yürütüldüğü belirtildi. Almanya, Fransa ve İtalya gibi ülkelerde nakit işlemlere getirilen sınırların da 100 bin ile 1 milyon ruble arasında olduğu vurgulandı.
Razvorotneva, bu durumu şu sözlerle açıkladı: “Dünya genelinde nakit ödemeler artık neredeyse tamamen sona ermiş durumda. Biz de aynı yoldan gitmek zorundayız.”
Tasarı kapsamında Rusya Medeni Kanunu’nun 558 ve 861. maddelerinde değişiklik yapılması öneriliyor.
Söz konusu yasa ile hem işlem şeffaflığının artması hem de emlak dolandırıcılığının önüne geçilmesi hedefleniyor. Rusya Emlak Piyasası Katılımcıları Birliği Başkanı Aleksandr Popov, “Banka aracılığıyla yapılan transferler, işlemi ek güvence altına alır. Fakat bavullarla para getirilen elden ödemeler ya da banka kasaları üzerinden yapılan işlemler güvenli değildir. Bu tür yöntemleri sıklıkla dolandırıcılar kullanıyor.” diye konuştu.