Türkiye’nin güneyinde Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom tarafından inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) ikinci güç ünitesinde reaktör ekipmanlarının montajı tamamlandı.
Akkuyu Nükleer AŞ’den yapılan açıklamada, ikinci güç ünitesinin reaktör bölümüne ana sirkülasyon pompa gruplarının (GTSNA) kurulduğu ve böylece reaktör sisteminin ana ekipmanlarının montajının tamamlandığı bildirildi. Açıklamada, “Ana sirkülasyon pompalarının kurulumu tamamlanarak ikinci güç ünitesinin reaktör sisteminin ana ekipmanlarının montajı da tamamlanmış oldu. Reaktör kabı, buhar jeneratörleri, güvenlik sistemlerine ait hidro tanklar yerlerine yerleştirildi. Yakında bu parçaları birbirine bağlayacak olan ana sirkülasyon boru hattının kaynak işlemlerine geçilecektir” denildi.
Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Sergey Butskikh, “Ana sirkülasyon pompalarının montajıyla ikinci güç ünitesinin reaktör sistemine ait ana ekipmanların kurulumunu tamamlamış olduk” ifadelerini kullandı.
Şirketten yapılan açıklamada, GTSNA gövdesinin birinci sınıf güvenlik ürünü olduğu ve üretiminde en yüksek kalite standartlarının gözetildiği vurgulandı. Şirket yetkilileri, “Santral işletmeye alındığında GTSNA’lar yaklaşık 160 atmosfer basınç ve 300 derece sıcaklık altında çalışacak ve birincil çevrimdeki ısı taşıyıcının sirkülasyonunu sağlayacak. VVER-1200 tipi reaktöre sahip güç ünitesinin reaktör sisteminde dört adet GTSNA bulunmaktadır” bilgisini paylaştı.
Akkuyu NGS’de kullanılan GTSNA’ların, VVER-1200 reaktörlü en yeni nesil nükleer santral ekipmanları arasında yer aldığı ve önceki nesillere göre önemli teknik avantajlar sunduğu belirtildi. Yeni nesil GTSNA’larda pompa ve motor bileşenlerinin yağla değil suyla yağlandığı ve soğutulduğu ifade edilerek, yağ sistemlerinin kaldırılmasının yangın güvenliğini artırdığı, rulman sayısının azaltılmasının ise ekipmanın güvenilirliğini artırdığı kaydedildi.
Akkuyu’daki GTSNA’ların, Merkez Mühendislik Tasarım Bürosu (TsKBM) tarafından geliştirildiği ve Rosatom’un makine mühendisliği bölümüne bağlı AEM-Technology AŞ’nin Petrozavodsk şubesinde üretildiği belirtildi.
Mart ayında uzman ekipler, Akkuyu NGS’nin birinci güç ünitesinde inşaat ve montaj çalışmalarını tamamladı.
2 Mart’ta açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Rusya tarafından inşa edilen Akkuyu NGS’nin birinci güç ünitesinin devreye alınmasının Türkiye’nin öncelikli hedefi olduğunu, Moskova’nın ikinci santral projesine olan ilgisine rağmen bu hedefin değişmediğini söyledi.
Rosatom Genel Müdürü Aleksey Lihaçev ise Aralık 2024’te yaptığı açıklamada, 2025 yılı için temel hedeflerinin Akkuyu NGS’nin birinci güç ünitesinde elektrik üretiminin başlaması olduğunu belirtmişti. Aynı dönemde Bakan Bayraktar da birinci ünitenin reaktörüne yıl içinde nükleer yakıt yüklenmesinin ve deneme üretim sürecine geçilmesinin planlandığını, inşaat ve montaj işlerinin %90’dan fazlasının tamamlandığını aktarmıştı.
Rusya’nın katılımıyla Türkiye’de inşa edilen ilk nükleer santral olan Akkuyu NGS, her biri 1200 megavat gücünde dört üniteden oluşuyor. VVER-1200 tipi 3+ nesil Rus tasarımı ileri teknoloji reaktörlerle donatılan santral, dünya nükleer endüstrisinde Build-Own-Operate (İnşa Et-Sahip Ol-İşlet) modeliyle hayata geçirilen ilk proje olma özelliğini taşıyor.