Rusya Merkez Bankası, kredi artışının borç yüküne etkisini tespit etti. Bankanın verilerine göre, kredi borçlarının artması, borç yükünde tehlikeli artışa sebep olmadı.
Rusya Federasyonu Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Rusya’da kredi artışının, borç yükünde tehlikeli bir artış olmadan gerçekleştiğini belirtti.
Faizin düşüklüğü, krediyi cazip hale getiriyor
Nabiullina, Rusya Federasyonu Devlet Duması toplantısında konu hakkında açıklama yaptı. Nabiullina “Son yıllarda düşük enflasyonun bir sonucu olarak ortaya çıkan ve yumuşak para politikasına geçişle pekiştirilen faiz oranlarındaki düşüş, krediyi vatandaşlar ve işletmeler için daha az külfetli hale getiriyor. Ülkemizde borçlanmanın artışı, borç yükünde tehlikeli bir artış olmaksızın gerçekleşiyor” diye konuştu.
Kredi artış oranları
Rusya Federasyonu Merkez Bankası’nın verilerine göre, 2020’nin 10 ayının sonunda, kurumsal krediler 2019’un tamamından iki kat fazla ve yüzde 8.7, perakende krediler ise yüzde 12 arttı. İpotek kredisi ize dokuz ayda yüzde 14 oranında arttı.
Merkez Bankası Başkanı açıklamalarına şu şekilde devam etti:
“Birçok şirket için borç alınan fonların artık ayakta kalmak için bir fırsat olarak kalkınma için bir kaynak olmadığı anlaşılmalıdır. Ayrıca insanlar ikinci çeyrekte düşen gelirlerle karşı karşıya kaldıklarında tüketim seviyelerini korumak için kredi kullandılar. Dolayısıyla, kredi talebindeki geçici artışın bu bileşeni, ekonomik gerilemenin sonuçlarını yumuşatmak için, borç verme rakamlarına da dahil edilmiştir. Kriz ortaya çıktıkça, kredilerin artış oranı ekonominin artış hızı ve hane halkı geliriyle eşleşecektir”