AB, Ukrayna’daki olaylar nedeniyle Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar konusunda karar verdi. AB Liderler Zirvesi’nde, yaptırımların süresinin 6 ay uzatılmasını karara bağlandı.
Avrupa Birliği (AB) Rusya’ya uyguladığı yaptırımların süresinin uzatılmasını karar verdi.
Karar, liderler zirvesinde alındı
Brüksel’de gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi sırasında sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan AB Konseyi Başkan Sözcüsü Barend Leyts, Ukrayna’daki olaylar nedeniyle, Rusya’ya AB’nin uygulamakta olduğu ekonomik yaptırımların uzatılması kararı alındığını bildirdi.
Leyts, mesajında, “AB Konseyi, Rusya’ya yaptırımların uzatılmasında anlaştı.” ifadelerini kullandı.
Ekonomik yaptırımlar
Rusya, 18 Mart 2014’te Kırım Özerk Cumhuriyetini ve Sivastopol şehrini ilhak etmişti. Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesi ve Ukrayna’nın doğusunda çıkan olaylardan sonra AB, ABD ve bazı ülkeler, Rusya’ya ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlamıştı.
İlk yaptırım kararı, ne zaman alındı?
AB, Rusya’ya ekonomik yaptırım kararını ilk olarak 2014 yılında almıştı.
Uzatılan ekonomik yaptırımlar uyarınca AB üyesi ülkeler, Rusya’ya silah satışı yapmıyor. Yaptırımlarla, Rusya’nın petrol ve gaz sektörlerinde kullanılan bazı teknolojileri, AB ülkelerinden alması kısıtlanıyor. Ayrıca Rus kamu bankaları Avrupa’da finans sektöründen dışlanıyor.
Özellikle ticaret ve yatırımlara yönelik kısıtlamaları içeren yaptırımlar, her 6 ayda bir uzatılıyor. Mevcut yaptırımların süresi 31 Ocak 2021’de son buluyordu.