Başkan Trump’ın veto ettiği, ABD Savunma Bütçe Tasarısı ‘nın Rusya ve Türkiye ile ilgili bölümlerine göre, ABD ordusunun Rus ordusu ile ilişkilerine yönelik kısıtlamalar bulunuyor. Türkiye ile ilgili kısımda ise S-400 alımına müdahil olanlara yaptırım öngörüyor.
ABD Başkanı Donald Trump, veto ettiği 2021 ABD Savunma Bütçe Tasarısı için Senato’daki Cumhuriyetçilere çağrıda bulundu. Trump tasarının veto edilmesini istedi.
Trump, sosyal medya hesabından değerlendirdi
Trump, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, dün Temsilciler Meclisinde 3’te 2 çoğunlukla yeniden onaylanan ve kısa süre içinde Cumhuriyetçilerin çoğunlukta bulunduğu Senato’ya gelmesi beklenen ABD Savunma Bütçe Tasarısı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Senato’daki Cumhuriyetçi çoğunluğu “zayıf ve yorgun” olarak nitelendiren Trump, “Cumhuriyetçiler, berbat savunma bütçesi tasarısının geçmesine izin verecek.” ifadesini kullandı.
ABD’de NDAA krizi
ABD Başkanı Trump, aralık ayı başında Kongre’de kabul edilen 740 milyar dolarlık Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısını 23 Aralık’ta veto etmişti.
Tasarı, Kongre’nin her iki kanadından da yeniden 3’te 2 çoğunlukla geçmesi durumunda yasalaşacak ve Trump’ın görev süresi içindeki “veto yetkisini aşan ilk yasa tasarısı” olarak kayıtlara geçecek.
Tasarının ABD ile ilgili
Tasarının nihai halinde, Savunma Bakanlığı (Pentagon) için 635,5 milyar doları temel bütçe, 69 milyar doları savaş fonu olarak bilinen “Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar Fonu”, 8,9 milyar doları ise tasarının yetki alanları dışındaki savunmaya ilişkin harcamalar olmak üzere 713,4 milyar dolar bütçe ayrılıyor.
Bunun yanı sıra Enerji Bakanlığı bütçesi altında, nükleer kapasiteye ilişkin savunma harcamaları için 26,6 milyar dolar bütçe belirleniyor.
Tasarının Rusya bölümü
Yasa tasarısı, ABD’nin Rusya ile askeri ilişki sınırlamalarını artırıyor.
Tasarıda, ABD ordusunun Rus ordusu ile ilişkilerine yönelik kısıtlamalarının artırılması ve Rusya’nın Kırım’daki egemenliğini tanıyacak faaliyetlerin yasaklanmasına ilişkin maddeler dikkati çekiyor.
Ukrayna’ya savunma yardımı
Rusya’ya yönelik faaliyetler kapsamında, tasarı, Ukrayna’ya 75 milyonu silah olmak üzere 250 milyon dolarlık savunma yardımı yapılmasını da şart koşuyor.
Tasarıda, Avrupa Caydırıcılık İnisiyatifi için önceki bütçe yasalarında belirlenen 3,7 milyar dolarlık fonun tamamının, bu bütçe kapsamında da sağlanması isteniyor.
Türkiye’ye yaptırım
Savunma bütçesi tasarısında, Türkiye’nin S-400’leri teslim almasının ABD Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında, Rusya ile önemli boyutta bir işlem olarak kabul ediliyor ve NDAA’nın yasalaşmasından sonra 30 gün içinde Türkiye’de S-400 alımına müdahil olanlara CAATSA yaptırımlarının uygulanması talep ediliyor.
Tasarıda, Başkanın CAATSA kapsamında belirtilen 12 maddeden en az 5’ini uygulaması, yaptırımların “ithal edilen malları” kapsamaması isteniyor. Ancak Trump yönetimi söz konusu CAATSA yaptırımlarını Türkiye’ye uyguladığı için yeniden yaptırım uygulanması beklenmiyor.